По-високи данъци за богатите: Налудничава идея или шанс за растеж

Снимка: Unsplash
19:59 10.12.2019
Дебатът за размера на данъците за богатите е на дневен ред в САЩ и това не е изненада предвид предстоящите президентски избори догодина. Въпросът обаче е актуален и в глобален контекст заради задълбочаващото се неравенство между бедните и заможните. 

Демократите в САЩ не са доволни от икономиката и изтъкват, че неравенството пречи на растежа. Ето защо от редиците им все по-често се чуват призиви за по-високи данъци върху по-богатите граждани. Идеята е събраните по този начин средства да бъдат инвестирани за социални програми и зелени политики например. Също така и за преразпределение на богатството, голяма част от което сега е концентрирано в малка част от обществото. 

Налагането на по-високи данъци на богатите всъщност би помогнало на икономиката да расте по-бързо, считат демократите. Тяхното схващане е в противоречие с това на републиканците, които от години работят за намаляване на тежестта. 

Гражданите масово се оплакват, че цените на стоки и услуги от първа необходимост растат по-бързо от доходите им. Това на практика възпира потреблението. Затова и се счита, че икономиката би се възползвала пряко от по-равномерното разпределение на доходите – семействата със средни и ниски доходи харчат по-голяма част от тях, отколкото много богатите. Затова повечето пари биха могли да се „рециклират“ по този начин, обяснява в свой материал Marketwatch. 

Има обаче и много възражения срещу идеята за увеличаване на данъците върху богатите. Най-фундаменталното е, че подобна стъпка би унищожила капитализма и да забави темповете на растеж. Данъците върху богатите биха намалили стимулите им за предприемачество, като по този начин би се сложило край на иновациите и технологичния прогрес. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | богатство | данъци | богати

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини