Продажбите на смартфони в Китай са пред колапс

Те може да се сринат с 40%през първото тримесечие на 2020 г.

Снимка: Unsplash
14:41 28.02.2020
Китайският пазар на смартфони – най-големият в света – се насочва към огромно потъване поради епидемията от коронавирус, предава CNN.

Доставките на смартфони в страната вероятно ще се сринат с 40% през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочи нов доклад на изследователската фирма IDC. Това означава, че потребителите ще купят 33 милиона телефона по-малко през този период, отбелязва Уил Уонг, анализатор от IDC. 

При предишната актуализация на прогнозата за тримесечието, направена миналата година, „очаквахме само 5% спад“, добавя още Уонг. „Дори при потенциално възстановяване през март все пак ще е трудно да се достигнат нивата от миналата година“, смята анализаторът. 

Негативен тренд се очаква не само в Китай, но и при глобалните доставки. Прогнозата на IDC е за понижение от 10.6% през първата половина на 2020 г. в сравнение със същия период на предходната година. 

Бизнесът в Китай изпадна в застой, когато заразата от коронавирус се разрази през миналия месец. Сега компаниите опитват да се върнат към нормалността, докато междувременно стотици хиляди хора в страната имат забрана за пътуване. 

„Недостигът на компоненти, спирането на производството, картината, логистиката и ограниченията за пътуване ще създадат пречки за доставчиците на смартфони да правят и пускат нови устройства“, заяви в прессъобщение анализаторът на IDC Санджеети Шривастава. 

Продажбите се очаква да се стабилизират по-късно през годината, включително на фона на разгръщането на 5G смартфоните. Това би могло да се случи при положение, че огнището на зараза отшуми, отбелязва анализаторът.  

Apple предупреди инвеститорите по-рано този месец, че епидемията от коронавирус ще ѝ попречи да постигне предварителните си цели за продажби. Възможностите на гиганта както за производство, така и за пласиране на устройства на пазара са ограничени – компанията от Купертино сглобява в азиатската страна своите смартфони, а и разчита на търсенето на крайните клиенти.

Huawei ще бъде силно ударен също по всяка вероятност. Смартфоните на китайската технологична компания са най-продаваната марка в страната, с малко над 38% пазарен дял през миналата година, по данни на IDC. Говорителят на Huawei засега отказва коментар по темата с мотива, че компанията не прави пазарни спекулации. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | продажби | смартфони | срив | смартфон пазар | мобилен пазар | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини