Работна група ще търси нов вариант за по-лесно въвеждане на „зелен билет“

Столичният кмет призна, че сегашната процедура е много тромава

19:45 03.01.2020

Столичният кмет Йорданка Фандъкова покани всички партии и общински съветници в Столичния общински съвет да дадат предложения как да се промени механизмът за въвеждането на "зелен билет", съобщи БНР.

„Механизмът за въвеждането на "зеления билет" е изключително нов механизъм, който беше създаден по наша инициатива с участието на експерти от сферата на екологията и финансите. Един въпрос винаги има и финансово отражение. Когато този механизъм започна да действа, се видя, че е доста тромав и по мое настояване той беше променен“, каза Йорданка Фандъкова. 

През лятото на миналата година Столичния общински съвет (СОС) реши „зелен билет“ да се въвежда след 1 ден с прогноза за поне 4-кратно повишение на финните прахови частици, а не след два, както беше преди това. „Още тогава обявих, че този механизъм търпи промяна. Със сигурност той не е съвършен и има нужда от промяна. Че трябва да е по-гъвкъв, със сигурност трябва да е такъв“, каза още Фандъкова.

Кметът на София обяви, че е готова да инициира промени, но предупреди, че трябва да се мисли внимателно. „Отново ще инициирам работна група, която ще обсъди промени в механизма за въвеждането на билета. Хората трябва да знаят, че той струва пари на София и че всички ние плащаме за него“, заяви Фандъкова.

В момента зелен билет може да се въведе при 4-кратно превишаване на нормите на финните прахови частици  на две от шестте измервателни станции на Изпълнителната агенция по околната среда на база на 24-часови осреднени данни или прогноза за ден със силно замърсяване. Той е на цена 1 лв. за цял ден и може да се използва за цялата градска мрежа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | мръсен въздух | работна група | зелен билет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ