Renault може да изчезне, според френския финансов министър

Компанията все още очаква държавна гаранция за заем от 5 млрд. евро

Снимка: БТА
11:32 22.05.2020
Renault може да изчезне, ако не получи помощ много скоро, за да се справи с последствията от кризата с коронавируса, каза в петък финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер. Той добави, че производителят на автомобили трябва да се адаптира към ситуацията, предава Reuters.

Според Льо Мер френският завод на Renault във Флинс не трябва да се затваря и компанията трябва да запази колкото се може повече работни места в страната. Наред с това, смята той, тя трябва да остане конкурентоспособна.

„Да, Renault може да изчезне“, подчерта все пак Льо Мер пред радио Europe 1.

По думите му, председателят на Renault Жан-Доминик Сена работи усилено по нов стратегически план и има подкрепата на френското правителство.

Льо Мер обаче все още не е подписал държавната гаранция за заем от 5 милиарда евро (5.5 милиарда долара) за Renault. По думите му пред Le Figaro, дискусиите продължават. Целта на заема, както стана ясно по-рано тази седмица, е да осигури платежоспособността на компанията, която бе изпаднала в тежко положение още преди кризата, причинена коронавируса. Затрудненията на автомобилния гигант започнаха покрай компрометираното управление на бившия лидер Карлос Гон. 

Междувременно правителството настоява френските производители на автомобили да върнат голяма част от производството си в родината в замяна на държавната подкрепа в тези трудни времена. Настоява се и играчи като Renault да разработят „по-екологични“ автомобили с ниско ниво на замърсяване.

Renault е партньор в по-широк съюз с японските компании Nissan и Mitsubishi Motors, който трябва да обяви преработена стратегия на 27 май. 

По-рано стана ясно, че Nissan планира да съкрати 20 000 работни места, или 15% от работната си сила, предимно Европа и развиващите се страни. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компания | криза | Франция | финансов министър | Renault | Рено | Бруно льо Мер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини