Решението на Лондон за Huawei не е „бетонирано“

Снимка: БТА
18:15 06.07.2020
Решението на Великобритания да разреши на китайския Huawei да играе ограничена роля в изграждането на 5G мрежата на страната не е „бетонирано“ и подлежи на преразглеждане след налагането на американските санкции, заяви министърът на културата Оливър Даудън в понеделник, цитиран от Reuters.

Великобритания предостави на Huawei възможност да взема ограничена роля в надграждането на мобилната мрежа до следващо поколение. САЩ обаче продължават да налагат санкции на китайския гигант, което пък дава нови и нови основания на Националния център за киберсигурност (NCSC) също да продължи да проучва опасностите и последиците от американските мерки. 

Миналата година Вашингтон вкара Huawei в „черен“ списък, ограничавайки свободните покупки от американски компании, произвеждащи софтуер и хардуер. Тази година пък администрацията на Доналд Тръмп наложи нови санкции, този път по отношение на чиповете. Според новите правила от чуждестранните производители, използващи оборудване за производство на чипове от САЩ, се налага изискването да получат лиценз, преди да могат да продават тези полупроводници на Huawei. 

Според Даудън санкциите, предназначени да ограничат способността на Huawei да доставя усъвършенствани микрочипове за 5G оборудване, вероятно ще окажат значително влияние върху надеждността на доставчика.

„Не е „бетонирано“ решение, ние постоянно преглеждаме сигурността си, за да гарантираме, че имаме най-добрата възможна сигурност за нашата телекомуникационна мрежа“, изтъкна още той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | САЩ | сигурност | 5G | Huawei | мобилни мрежи | 5G мрежа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини