Робомедицината може да е оръжието на света срещу коронавируса

Епидемията достигна Европа и скоро може да се разпространи до САЩ

Снимка: БТА
21:05 26.02.2020
Глобалната разпространение на коронавируса все повече подчертава ролята на новата медицинска технология, по-специално на роботехниката. Маските и респираторите са неспособни да предотвратят заразата, но техническите иновации имат потенциала да помогнат в борбата с инфекциозните заболявания, пише в свой анализ CNBC. 

Паниката около разрастването на коронавируса хвърли хората по света в смут. Епидемията тръгна от Китай, достигна Европа и съвсем скоро може да се разпространи до САЩ. 

Грешка е обаче медицинските иновации да се разгръщат само когато светът е на ръба. „Екстремните ситуации ни карат да преосмислим как вършим нещата“, коментира д-р Робин Мърфи, професор по компютърни науки и инженерство в Тексаския университет A&M Raytheon. 

Дългогодишните трудове на Мърфи и нейни колеги в областта медицинската роботика намериха реализация в през 2014 г., когато в САЩ избухна ебола. Тогава интегрирането на иновативни решения помогна да се пресече разпространението на заразата. Въпреки това досега не се наблюдава достатъчна промяна, смята тя. 

Дръзките идеи от света на роботиката определено привличат вниманието. Фокусът на Мърфи обаче е върху по-базови решения, като това да се позволи на машини да извършват рутинни грижи за заразените пациенти, без да елиминират напълно медиците. 

Става дума за това роботи – но не си представяйте, че изглеждат като хора – да могат да вземат пациентски проби, изискващи фини манипулации, които са трудни за изпълнение в тежки и горещи защитни съоръжения. Много други неща, които са приети за даденост и на които дори не се обръща внимание, също може да бъдат механизирани. Много по-лесно, а и безопасно, би било роботи да боравят с биологични отпадъци и да обеззаразяват помещения и линейки – особено актуално в контекста на пандемични рискове. 

„Защо да губиш времето на човек, който да носи боклука? Защо да изпращате медицинска сестра да коригира позицията на леглото. Не мислете за роботите като за неща, които приличат на куче или хуманоид – помислете за самото легло като за робот“, казва Мърфи. 

Роботите до известна степен вече присъстват на някои места. В Станфорд диагнози и препоръки например може да се подават от телемедицински и дистанционните монитори, разказва д-р Едуард Дамроуз, началник на медицинския персонал в Stanford Health Care. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Роботи | телемедицина | медицина | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини