Доставките на руски газ за Турция се свиха с близо 70% през април

Москва остава вторият най-голям вносител на синьо гориво след Азербайджан

Снимка: Pixabay
15:41 02.07.2020

Доставките на руски природен газ за Турция през април паднаха с 68.57% спрямо същия месец на миналата година – до 470 млн. куб. метра. Това става ясно от отчет на енергийния регулатор на югоизточната ни съседка EPDK. Като цяло през април 2020 г. Турция съкрати вноса на синьо гориво с 25.81% - до 2.634 млрд. куб. м, от които 1.387 млрд. куб. м е постъпило по газопроводи, а 1.247 – под формата на втечнен газ (LNG) по море чрез регазификационните терминали.

 Свиването на вноса се отнася именно за тръбопроводния газ, който намалява близо 2 пъти спрямо април 2019 г., докато вносът на LNG нараства 1.8 пъти спрямо същия месец на миналата година.

Според отчета на EPDK обаче вносът на руски природен газ в Турция през април дори нараства с 21% спрямо март - първия месец на пандемията от коронавируса. Основната причина за това е спирането на вноса на синьо гориво от Иран, от който през март в Турция постъпват 558 млн. куб. метра гориво.

В този смисъл въпреки драстичното свиване на вноса на руски природен газ делът на Русия на турския газов пазар дори се е увеличил – от 9.89% през март на 17.86% през април. Така през април Русия става вторият по големина доставчик на природен газ за Турция, след Азербайджан. Делът на Баку на турския газов пазар през април нараства до 34.8%, а изнесеното към Турция азербайджанско синьо гориво е с 26% повече спрямо април 2019 година – 917 млн. куб. метра.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: тръбопровод | руски газ | газ за Турция