Съгласието на Дания за „Северен поток-2“ ядоса САЩ и Украйна

Копенхаген премахна последната пречка пред финализирането на газопровода от Русия до Германия

Снимка: БТА
15:33 31.10.2019
Дания одобри строежа на газопровода „Северен поток-2“ и така премахна последното голямо препятствие пред завършването на водения от Русия проект, който поляризира мненията в Европейския съюз, пише Reuters.

Позволението на Дания беше последната необходимост за прокарването на 1230-километровата тръба от Русия до Германия. САЩ и няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски държави изразиха опасения, че проектът, ръководен от руската държавна компания „Газпром“, ще повиши зависимостта на Европа от руския газ.

Представител на американското Министерство на енергетиката заяви, че „Северен поток-2“ засилва хватката на Русия около енергийните доставки в региона на Европа и заплашва сигурността на европейските съюзници на САЩ.

„САЩ ще обмислят всички средства и тяхната употреба спрямо този проект“, казал е американски представител, пожелал анонимност, след въпрос дали санкции биха могли да спрат строежа на газопровода.


Снимка: БТА
Американският президент Доналд Тръмп, както и предшественика си на поста Барак Обама, се противопоставя на енергийния проект. САЩ предлагат да изнасят втечнен природен газ към Европа, за да понижат зависимостта ѝ от руския газ.

Решението на Дания да одобри газопровода "Северен поток 2", проектиран от Москва с цел заобикаляне на Украйна, укрепва Русия и отслабва Европа, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски.

Нестабилната икономика на Украйна е застрашена от загуба на милиарди долари транзитни такси, ако Москва я лиши от транзита на руски газ към Европа. Русия и Украйна са в конфликт, след като Москва анексира Крим през 2014 г.

Москва изгражда нови тръбопроводи към Европа, като "Северен поток-2" и "Турски поток", за да заобиколи Украйна, която сега е основен маршрут за доставките на руски газ в Европа. След завършването на новите тръбопроводи транзитът на руски газ през Украйна ще се свие значително, коментира Reuters.


Снимка: БТА

„Това е геополитически въпрос, това укрепва Русия и отслабва Европа“, заяви Зеленски на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев.

Съединените щати и няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни също изразиха загриженост, че тръбопроводът на "Газпром" с дължина 1230 км от Русия до Германия, ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.

Европейската комисия заяви, че позицията й по „Северен поток-2“ не се е променила след одобрението на Дания и че тръбопроводът трябва да се разглежда в съответствие с европейските разпоредби.

„Ако бъде изграден, той ще трябва да работи по прозрачен и недискриминационен начин с подходяща степен на регулаторен надзор, който предполага този основен принцип на международното и европейското законодателство“, каза ЕС.

Газопроводът ще удвои съществуващия годишен капацитет на "Северен поток" до 110 милиарда кубически метра, повече от 50% от общия износ на газ от Русия за Европа.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | САЩ | Русия | Германия | газопровод | Украйна | Доналд Тръмп | Дания | Северен поток | руски газ | Володимир Зеленски

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ