Санкциите на Тръмп срещу Китай костваха $35 млрд. на азиатската икономика

Най-засегнатият сектор от митата е износът на телефони и компютри

Снимка: pixabay
19:47 05.11.2019

Търговската война между САЩ и Китай коства на азиатската икономика загуби в размер на 35 млрд. долара през първата половина на годината, показва ново американско проучване, цитирано от Reuters.

Пекин и Вашингтон са водят търговски спор през последните 16 месеца, но все пак има надежда, че до седмици може да бъде подписана сделка, която да предостави известни облекчения. Ако споразумението се провали, почти целият внос на китайски стоки в САЩ – на стойност над 500 млрд. долара, може да бъде засегнат.

Вносът на стоки от Китай в САЩ падна до 95 млрд. долара от януари до юни. За сравнение през същия период на 2018 г. той е бил в размер на 130 млрд. долара.

„Като цяло резултатите показват, че санкциите  на САЩ срещу Китай икономически нараняват и двете страни“, се казва в доклада. „Загубите на Съединените щати са до голяма степен свързани с по-високите цени за потребителите, докато тези на Китай са свързани със значителни загуби при износ“, се казва още в доклада.

С течение на времето китайските компании започнаха да поемат част от допълнителните разходи на тарифите, като намалиха с 8% експортните цени през второто тримесечие на 2019 г., но 17% все още остават „на плещите на американските потребители“, заяви авторът на доклада Алесандро Никита, икономист от UNCTAD.

Секторът, който се оказа най-засегнат от американските санкции е износът за Америка на китайски  телефони и компютри. С течение на времето мащабите на китайските загуби от износ се повишават заедно с нарастващите санкции, се казва в проучването.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | санкции | САЩм търговска война

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини