САЩ и Китай инвестират все повече в европейски технологични стартъпи

Американските инвеститори са подкрепили европейските стартиращи фирми с почти 10 млрд. долара

Снимка: pexels
Европейските технологични стартиращи компании забелязаха голям скок в размера на капитала, идващ от инвеститорите в САЩ и Азия през тази година. Тази тенденция обаче не е свързана с желанието за „хеджиране“ на риска от търговската война между САЩ и Китай, пише CNBC в свой анализ.

От началото на годината над 20% от европейските кръгове за стартиращо финансиране са включвали американски или азиатски инвеститори, докато през 2015 г. те са участвали в 10% от опитите за набиране на средства. Това е записано в годишния доклад на компанията за рисков капитал Atomico за състоянието на европейския технологичен сектор.

Търговската война между САЩ и Китай прави Европа да изглежда като сравнително сигурна „средна земя“. „Но това не е причината инвеститорите от Северна Америка и Азия да избират европейските стартъпи“, смята Том Уемайер, партньор и ръководител на научните изследвания в Atomico. „Те не биха използвали капитала си, ако не вярваха, че инвестициите могат да осигурят възвращаемост, която да надвиши това, което биха генерирали у дома“, каза той пред CNBC.

Инвестициите в европейски стартиращи компании през 2019 г. надхвърлиха 34 млрд. долара, което е 40% повече от предходната година. Въпреки че общите инвестиции в американски и азиатски стартиращи компании все още надминава европейските, разликата става все по-малка. Докладът на Atomico разкрива, че САЩ и Азия забелязват спад в общия размер на инвестициите, вливащи се в собствените им стартиращи компании.

Американските инвеститори са подкрепили европейските стартиращи фирми с почти 10 млрд. долара през тази година спрямо 5.8 млрд. долара през 2018 г. Азиатските инвеститори са вложили 4 млрд. долара спрямо 1.7 млрд. долара година по-рано.

През юни приложението за мобилно банкиране Monzo обяви, че е събрало 145 млн. долара в кръг на финансиране, който се ръководи от Y Combinator - базирано в Калифорния стартиращо предприятие, което е инвестирало в Airbnb и Dropbox.

Един месец преди това услугата за доставка на храна Deliveroo бе подкрепена от Amazon в рамките на кръга за финансиране на стойност 575 млн. долара. Други американски инвеститори като Greenoaks, Fidelity Investments и T. Rowe Price също допринесоха за кръга.

Японската SoftBank, която е най-големият инвестиционен фонд за технологии в света, направи два залога за стартиране на европейски финтех тази година. През февруари компанията инвестира 440 млн. долара в базираната в Лондон OakNorth и 1 млрд. долара в Мюнхенската WireCard през април.

„Европейският технологичен сектор тихомълком увеличи доверието на външните инвеститори към себе си“, пише в доклада на Atomico. „В пет европейски кръга през тази година участва поне един американски или азиатски инвеститор - пропорция, която нараства с увеличаването на размера на сделката“, пише още там.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | Китай | САЩ | технологии