САЩ подготвят още по-тежки ограничения срещу Huawei

Тръмп също така е призовал Борис Джонсън да не допуска китайския производител до бъдещите 5G мрежи във Великобритания

Снимка: БТА
17:38 25.01.2020

САЩ работят по разширяване на обхвата на санкциите срещу Huawei през тази година. Това е казал пред Bloomberg американският търговски министър Уилбър Рос, обяснявайки, че Вашингтон изготвя нови правила, целящи да ограничат още повече достъпа на китайския производител до американски технологии.

Досега, ако 35% или по-малко от дейността на дадена компания се намираше в САЩ, тя имаше право да изнася продукция към Huawei. Сега става ясно, че Белият дом иска да понижи процента до 10% или дори по-малко, като така значително ще ограничи броя на базираните в САЩ компании, на които е позволено да търгуват с китайския производител потребителски устройства и телекомуникационно оборудване.

Американското правителство също така работи по правило, което ще забрани на Huawei да продава продукти, които са проектирани в САЩ, дори и да са произведени извън страната.

Президентът Доналд Тръмп опитва да притисне китайския технологичен гигант и чрез Великобритания. Днес британският в. The Guardian съобщи, че вчера американският лидер е разговарял с британския премиер Борис Джонсън относно сигурността на 5G мрежите. Разговорът помежду им идва с наближаването на решението на Лондон дали да допусне Huawei да участва в изграждането на бъдещите телекомуникационни мрежи в Обединеното кралство.

Американската администрация е призовала Лондон да не допуска китайския производител до изграждането на мрежите ѝ, тъй като това би било риск за сигурността – твърдение, което Huawei продължава яростно да отрича.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | САЩ | санкции | Доналд Тръмп | Вашингтон | Борис Джонсън | Huawei | Хуавей | Хуауей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини