САЩ няма да вдигат санкциите срещу Иран, за да преговарят

Доналд Тръмп туитна на английски и на фарси, че такъв вариант не е възможен

САЩ няма да вдигат санкциите срещу Иран, за да преговарят

Снимка: БТА

Съединените щати няма да отменят санкциите срещу Иран, за да преговарят. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, привидно в отговор на интервю на Der Spiegel с външния министър на Иран, пише Reuters.

„Иранският външен министър казва, че Иран иска да преговаря със Съединените щати, но иска премахването на санкциите. @FoxNews @OANN Не благодаря!“, туитна Тръмп на английски в събота и по-късно и на фарси.

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф отговори в неделя, като туитна откъс от интервюто си с Der Spiegel, публикувано в петък, където казва, че Иран все още е отворен за преговори с Америка, ако бъдат отменени санкциите.

„Препоръчваме коментарите и решенията във външната на @Realdonaldtrump да се основават на факти, а не на заглавия на @FoxNews или на преводачите на фарси“, заяви Зариф в Twiter с откъса от интервюто.

Напрежението между Иран и Съединените щати достигна най-високите нива от десетилетия, след като САЩ убиха върховния ирански генерал Касем Солеймани при удар с дрон в Багдад на 3 януари, което накара Иран да изстреля ракети дни по-късно към бази в Ирак, където са разположени американските войски.

Напрежението между двете държави непрекъснато нараства, след като през 2018 г. Тръмп извади САЩ от ядрения пакт между Иран със световните сили през и отново наложи санкции, които намалиха износа на ирански нефт и затрудниха икономиката му.

Коментари: 0