САЩ: „Северен поток 2“ ще има негативен ефект за Европа

В момента Вашингтон е успял само да забави изграждането на газопровода, но не и да го спре

12:23 04.12.2019

Предстоящото завършване на газопровода „Северен поток 2“ ще позволи на Москва да дестабилизира Украйна и да доведе до "много негативни" последици за Европа и САЩ. Това коментира помощник-държавният секретар на САЩ Кристофър Форд.

"Това ще бъде друг инструмент за Кремъл, който ще използва енергийните ресурси за разделяне на Европа и дестабилизиране на Украйна", заяви Форд по време на изслушването в Сената.

Той отбеляза, че администрацията на САЩ чрез инструменти се е опитала да спре този проект. На въпрос дали тези дипломатически усилия са успешни, Форд отбеляза, че в момента Вашингтон е успял само да забави изграждането на газопровода, но не и да го спре.

В края на октомври заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан също говори за заплахата от „Северен поток 2“ към Украйна . Дипломатът също предупреди, че ако проектът бъде реализиран може да доведе до натиск от Москва върху Киев.

През ноември министър-председателят на Украйна Алексей Гончарук на среща с германския федерален министър на външните работи Хайко Маас нарече "Северен поток 2" политически проект, насочен към засилване на влиянието на Русия върху европейските страни.

"Северен поток 2" ще премине през Балтийско море, свързвайки доставчиците в Русия с потребителите в Европа. Производителността е 55 милиарда кубически метра газ годишно. Цената на проекта се оценява на почти 10 милиарда евро. Газпром е основател и собственик на контролен пакет акции в компанията-оператор Nord Stream 2. Консорциумът включва също френската Engie, австрийската OMV, британско-холандската Shell, немската Uniper и Wintershall.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | САЩ | Русия | газопровод | Украйна | Северен поток 2

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини