Сделката на Джонсън мина в парламента, но Brexit още е мираж

Британските депутати одобриха сделката за Brexit като цяло, но не и тя да бъде гласувана по бързата процедура

Снимка: БТА
22:22 22.10.2019
Британските депутати одобриха като цяло споразумението за Brexit, но отхвърлиха предложението то да се разглежда и гласува в Камарата на общините по бързата процедура в рамките на следващите три дни, предават световните медии. 

Стойността на лирата веднага падна с 0.1% спрямо долара, пише CNBC. 

Британският премиер Борис Джонсън коментира, че е „разочарован“ и че Великобритания „сега е изправена пред допълнителна несигурност“. Той каза още, че за момента ще спре законодателството, докато не проведе дискусии с лидерите на Европейския съюз (ЕС).

Преди гласуването мнозина депутати изразиха недоволство, че три дни не са им достатъчни да разберат законопроекта, който надхвърля 100 страници обем. Новото споразумение за Brexit бе договорено едва през миналата седмица. 

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви по адрес на премиера Джонсън по този повод, че е „автор на собственото си нещастие“, след което предложи да участва в дискусии по „разумен“ график, за да може сделката да премине през парламента. 

Освен че срокът за излизането на Великобритания от ЕС е след по-малко от десет дни, управляващата Консервативна партия настояваше за бързо гласуване на сделката от опасения, че протакането ще доведе до сериозно изменение на законопроекта. 

Сега обаче излизането на Кралството ЕС на 31 октомври изглежда като още по-голям мираж. По-всичко личи, че на Брюксел ще се наложи да предостави удължаване на срока, за да се избегне Brexit без сделка. 

„По един или друг начин ще напуснем ЕС с тази сделка”, каза от своя страна Джонсън, който не губи вяра, че Brexit ще се случи в срок. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | сделка | гласуване | Brexit | напуска