Сенатор поиска Тръмп да спре сделката за собственика на bTV

CME Group беше купена от PPF Group на чешкия бизнесмен Петр Келнер

Марко Рубио
Марко Рубио
Снимка: Wikipedia
07:34 27.02.2020
Сенаторът от Флорида Марко Рубио поиска администрацията на Тръмп да преразгледа последиците за националната сигурност на планираната продажба на поделението на AT&T Central European Media Group Enterprises (CME) на конгломерата PPF Group, собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер. Това съобщи Ройтерс. Припомняме, че част от сделката е и групата на bTV.

Рубио пише в официално изявление, че има данни, че чешката компания имаистория като „прокси на Китай в Чешката република“ и добавя, че телекомуникационните фирми, собственост на PPF, работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи. Припомняме, че у нас фондът на Келнер придоби мобилния оператор Теленор България.

CME Group оперира в Чешката република, както и в България, Румъния, Словакия и Словения, достигайки около 97 милиона души и притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, казва Рубио, който също е член Сенатски комисии по външни отношения и разузнаване.

AT&T не коментира веднага неговия призив.

PPF заяви в изявление, че изглежда Рубио разчита на „невярна информация“ от чешки политици и оспори неговата характеристика за пазара на CME. Компанията заяви, че само е наследила технологията на Huawei като част от нейното придобиване на норвежкия телекомуникационен оператор Telenor миналата година.

„PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без никакви други мотиви. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата необходима информация “, заяви компанията и добави, че ще се свърже по темата и с Рубио.

Рубио заяви, че дъщерното дружество на PPF - Home Credit, е наело фирма за връзки с обществеността, целяща „благоприятно манипулиране на чешкото обществено мнение спрямо Китай. Тази работа включвашпиониране на чешки политици, притискане на медиите да оттеглят новинарски статии, критични към Китай, и създаване на нов мозъчен тръст - Sinoskop, който да използва предубедени анализатори, които да повлияят на обществения дебат".

Той поиска от комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати да преразгледа сделката, защото „подкопава интересите на националната сигурност на САЩ, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай“.

Ройтерс припомня, че Администрацията на Тръмп добави Huawei към т.нар. "черен списък" през май миналата година, позовавайки се на проблемите на националната сигурност и лобира чуждестранните правителства да не допускат Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи.

През октомври AT&T заяви, че ще продаде мажоритарния си дял в CME и ще получи пари в размер на 1,1 милиарда долара и ще бъде освободена от гаранция за дълг в размер на 575 милиона долара. AT&T придоби своя дял в CME с придобиването на Time Warner, сега WarnerMedia, през 2018 година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сделка | bTV | ATT | CME | Петр Келнер | PPF Group | Марко Рубио | Central European Media Group Enterprises

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини