Шефът на Ryanair обеща „по-евтини от всякога“ самолетни билети още 12 месеца

Компанията иска да избегне съкращения, като намали заплатите на персонала

Снимка: Wikipedia
19:03 01.07.2020
Ryanair наблюдава „много силни“ резервации през първите две седмици на юли в цялата си мрежа, която възобнови в сряда с 1000 полета, но очаква цените на билетите да бъдат по-ниски от всякога в идните 12 месеца. Това заяви главният изпълнителен директор на групата Майкъл О`Лиъри.

Най-големият европейски нискотарифен превозвач приземи повечето си самолети, след като пандемията COVID-19 затвори голяма част от Европа през март.

Очаква се авиокомпанията да превози около 4.5 милиона пътници през юли, което е около 40% от обичайния поток. Цифрата вероятно ще нарасне до 5.5-6 милиона през август, преди да се установи в нормални нива през по-тихия зимен сезон и да се постигнат предпандемични нива през следващата година, заяви О'Лиъри в интервю за Reuters.

„Резервациите ни за първите две седмици на юли бяха много силни. Август изглежда сравнително силен. Септември и октомври изглеждат малко по-слаби в момента", каза той.

Но цените за билетите остават ниски през лятото и вероятно ще останат такива. „Със сигурност през следващите 12 месеца самолетните билети ще са по-евтини от всякога, със сигурност тези на Ryanair, тъй като ние стимулираме пазара и искаме да си го върнем“, каза той.

Според него чак до 2022 или 2023 г. цените на билетите ще се върнат към нивата, наблюдавани преди пандемията.

Самолетите на Ryanair ще бъдат около 70% пълни в първия пълен работен ден, каза О'Лиъри.

Той допълни, че очаква "значителен спад" на продажбите на храна и напитки на борда, но се надява това да бъде компенсирано с увеличаване на броя на пътниците, които плащат за предварително резервирани места и чекиран багаж.

Ryanair планира около 3500 съкращения на работни места, ако не успее да договори намаляване на заплатите с персонала си, каза още Майкъл О’Лиъри пред BBC.

Най-голямата европейска бюджетна авиокомпания по-рано заяви, че е съкратила над 250 служители от офисите си в цяла Европа и ще направи 3000 съкращения на пилоти и кабинен екипаж.

„Искаме да намалим с 20% възнагражденията на най-добре платените капитани, с 5% на най-ниско платените стюардеси и смятаме, че ако можем да договорим тези съкращения на заплащането, можем да избегнем повечето, но не всички съкращения на работни места“, каза той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | полети | билети | Ryanair | Майкъл ОЛиъри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини