Щатските индекси се отдръпнаха от рекордните си върхове

И американските, и европейски фондови борси приключиха седмицата на зелена територия

Американските фондови борси успяха да запишат позитивен край на седмица, изпълнена с много въпроси и съмнения относно евентуална търговска сделка между САЩ и Китай. Въпреки това, водещите щатски индекси приключиха успешната си поредица от повишения на седмична база, отдръпвайки се от рекордните си върхове. 

В причина за ръстовете на акциите през петъчната сесия се превърна изказване на президента Тръмп пред Fox News, че и двете страни са “много близо“ до постигане на споразумение по първата фаза на търговска сделка. Думите на Тръмп дойдоха след като китайският президент Си Дзинпин заяви, че Пекин иска да работи за търговско споразумение със САЩ, но не се страхува да „отвърне на удара“. Си каза още пред делегация от американски бизнесмени, която е на посещение в Китай, че страната му има „положително отношение“ към търговските преговори. 

В края на петъчната търговия индустриалният Dow Jones успя да добави 109 пункта към стойността си, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 0.2% и 0.16%. На седмична база трите индекса отстъпиха с 0.5%, 0.3% и 0.3%. В индивидуален план акциите на Nordstorm изпъкнаха с ръст от 10%, след като компанията надскочи очакванията на инвеститорите във финансовите си отчети. 

Европейските борси също приключиха седмицата на зелена територия. Паневропейският индекс Stoxx600 се повиши с 0.4%, като секторът на суровините се отличи с ръст от 1.8%. Британският FTSE100 успя да добави 1.22% към стойността си, следван от САС и DAX с ръстове от по 0.20%. В макроикономически план Германия успя да избегне дефиницията за рецесия, след като брутният вътрешен продукт на страната отчете скромен ръст от 0.1% за тримесечието.

Акценти днес 

Търговски преговори – САЩ и Китай

Настроенията на финансовите пазари през настоящата седмица се очаква за пореден път да бъдат продиктувани от развитието на търговските преговори между САЩ и Китай. След поредица обрати и нападки, които двете страни си размениха, в петък американският президент Доналд Тръмп обнадежди инвеститорите, че първата фаза по сделката е много близо. Инвеститорите ще продължат да следят отблизо също така други два ключови фронта, които може да доведат до неблагоприятно стечение на обстоятелствата около преговорите – възможността Тръмп да подкрепи закона за независимостта на Хонгконг и навлизането на американски военни кораби в близост до острови в Южнокитайско море, считани да бъдат под контрола на Китай. 

Инструмент на фокус

Ford Motor Company – Дневна

Второто полугодие на 2019 се оказва неуспешно за акцията на автомобилния гигант. Цената бележи значително понижение, а всеки опит за обръщане на тренда бива ограничен около нивото на 50-дневната експоненциална средна. Именно тази граница е на път да тества отново акцията, като смятаме, че и този път няма да станем свидетели на пробив. Цена от $9 би била удачно ниво за вход в къса позиция. 

USD/CHF – Дневна   

Вече трети месец валутната двойка показва хоризонтално движение в граници между 1.00 и 0.9850, като всеки техен неуспешен тест дава възможност за вход в спекулативна позиция. През изминалата седмица щатският долар укрепи позициите си спрямо франка, доближавайки цената до психологическата граница от 1.00. Смятаме, че съпротивата ще бъде тествана още поне веднъж преди евентуално валутната двойка да обърне движението си и да оправдае вход в къса позиция. 

Oil US – 8 часова  

През изминалата седмица цената на щатския петрол агресивно, но също така и неуспешно тества подкрепата при $55 долара, формирайки т.нар фалшив пробив на възходящия тренд. Подобно явление се смята за силно бичи сигнал, което се потвърждава и от последвалия ръст в цената. През новата седмица очакваме лека корекция на движението до нивата около 50-периодната ЕМА, от където петролът да генерира нова силна възходяща вълна.

S&P500 – Дневна  

Колебливият тон в търговските преговори между САЩ и Китай отдръпна широкия щатски индекс от рекордния връх, постигнат миналия понеделник. Въпреки това, за момента няма налични технически индикации за задълбочаване на корекцията. Смятаме, че S&P500 ще бъде подкрепен от инвеститорите и в близките дни ще атакува ниво от 3150 пункта. Евентуално достигане до това ниво и формиране на обръщащ сигнал в даден момент биха открили по-добра възможност за продажба на индекса.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: борса | акции | САЩ | рекорд | индекси | търговска война | рекордни нива

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини