Лидерите на ЕС не постигнаха консенсус по въпроса за бюджета

Предстои нова среща, която да поднови преговорите

Снимка: БТА
21:26 21.02.2020

Лидерите на страните членки на Европейския съюз не успяха да постигнат консенсус за изпълнението и размера на следващия дългосрочен бюджет на Блока, който ще обхваща периода от 2021 до 2027 г., предава Bloomberg.

След 28-часова извънредна среща на високо равнище в Брюксел официални лица признаха, че не е било възможно да създадат седемгодишен план за разходите и са се съгласили да се съберат на втора среща, чиято дата все още не е определена.

Срещата на върха приключи след два дни и една нощ на преговори, които не успяха да преодолеят упоритите различия между шепа богати "пестеливи" държави (Холандия, Австрия, Дания, Швеция) и по-голяма група, искаща повече пари за посрещане на големите европейски амбиции, в която влиза и България.

"Имаме нужда от още време", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на заседанието. Той добави, че постигането на споразумение е политически въпрос, както и че вижданията на отделните страни вече се сближават. По неговите думи голяма част от затрудненията в преговорите са свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че каквото и да се споразумее Европейският съвет, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент. Тя добави, че разговорът за бюджета засяга 27 различни интереса.

ЕС се стреми да харчи повече за справяне с климатичните извънредни ситуации, научните изследвания и сигурността на границите. Същевременно обаче той е изправен пред искания за поддържане на разходите за земеделските производители и инфраструктура за по-бедните държави членки и за справяне с финансовата дупка в размер на 75 млрд. евро, формирала се от излизането на Великобритания от Блока.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | европари | бюджет | Брюксел

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини