Страните с най-висок риск за пътуване през 2020 г.

Оценките на риска прави International SOS

Снимка: Pixabay
21:07 18.11.2019

Най-опасните страни в света за 2020 г. бяха разкрити в нова интерактивна карта. Либия, Сомалия, Южен Судан и Централноафриканската република, всички в Африка, са най-рисковите държави, според Картата на туристическия риск.

Създадена от глобалните експерти по риска в International SOS, тя класира безопасността на страните по три различни критерия: медицина, сигурност и пътна безопасност. За първите две категории те получават рейтинг от пет точки, докато безопасността по пътищата се оценява от четири точки на базата на процента смъртност на всеки 100 000 души, съобщава Independent.

Само четирите гореспоменати страни отбелязват най-ниската степен на безопасност във всяка категория: „Много висока“ за медицински риск при пътуване; „Екстремна“ за риск от сигурност при пътуване; и повече от 25 (смъртни случаи на 100 000 души) за риск от пътна безопасност.

В другия край на спектъра са Исландия, Норвегия, Финландия, Дания, Швейцария, Люксембург, Словения и Андора. Те постигат най-високата оценка за безопасност и за трите критерия.

Обединеното кралство има „нисък“ рейтинг по отношение на медицинския риск и "най-нисък" по отношение на смъртност при пътна безопасност. Що се отнася до риска за сигурност при пътуване обаче, страната е класирана „ниско“. 

Други държави, класифицирани като „екстремни“ по отношение на риска за сигурността, включват Мали в Северозападна Африка и Сирия, Ирак, Йемен и Афганистан в Близкия изток.

Венецуела, Хаити, Северна Корея, Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Еритрея, Буркина Фасо, Нигер, Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Гвинея-Бисау и Бурунди – до една са оценени с "Много висок риск" за медицински риск при пътуване.

International SOS твърди, че прави класациите си за медицински риск при пътуване чрез оценка на редица здравни критерии, включително: ниво на инфекциозни заболявания, фактори на околната среда, данни за медицинска евакуация, данни за травми на пътя, стандарт за спешна медицинска помощ, извънболнична и стационарна медицинска помощ, достъп до качество фармацевтични доставки и културни, езикови или административни бариери.

Оценката на риска за сигурността при пътуване оценява заплахите към туристите от политическо насилие (включително тероризъм, бунтове, политически мотивирани вълнения и война); социални вълнения; и насилие и дребна престъпност.

Други фактори, като стабилността на транспортната инфраструктура, състоянието на индустриалните отношения, ефективността на службите за сигурност и аварийни ситуации и чувствителността на страната към природни бедствия също се вземат предвид.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | пътуване | карта | риск