Предприемачите искат да строят в страничните междублокови пространства

Браншовата асоциация смята, че така ще се реши проблемът с масовото застрояване на градинките

От ляво надясно – Веселин Винчев, „Инфинити пропърти“; Александър Ваклин, „Ваклин Груп“; Асен Чавдаров, „Контракт сити“; Красимир Шалев, „Бигла III“; Георги Шопов, „Тобо груп“
От ляво надясно – Веселин Винчев, „Инфинити пропърти“; Александър Ваклин, „Ваклин Груп“; Асен Чавдаров, „Контракт сити“; Красимир Шалев, „Бигла III“; Георги Шопов, „Тобо груп“
Снимка: Националната асоциация на строителните предприемачи

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) предлагат собствениците на имоти в междублоковите пространства да бъдат компенсирани с пари или да им се дава друг терен с възможност за застрояване.

„Нашето предложение е проблемът със застрояването между блоковете да се реши чрез подходящи алтернативи за тези пространства, за да се запазят правата на собствениците им. Това може да стане чрез регулиране на парцели, позволяващи изместване на имотите по калканите на съществуващите блокове. По този начин входовете на комплексите ще се увеличат, без да се нарушава концепцията на сградите“, коментира Александър Ваклин, член на НАСП.

Накратко, предприемачите предлагат да се застрояват страничните междублокови пространства, създавайки своеобразни "стени" от свързани блокове, а пространствата срещу прозорците да останат празни.

Строителите са категорични, че София не е презастроена. Асен Чавдаров, член на Управителния съвет на НАСП заяви: „София е притегателен център за младите. Повече от естествено е да има нужда се развива сградният фонд“.

Според наблюденията на предприемачите се увеличават покупките на жилища с банков кредит. Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи. 

„Можем да обособим два типа купувачи с кредит – едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката - около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами“, допълва Асен Чавдаров.

Междувременно от думите на Чавдаров стана ясно, че според него животът на панелните блокове приключа и те са далеч по-малко енергийно ефективни от жилищните кооперации, които са ново строителство. Той е на мнение, че дори санирането и новата дограма, не могат да помогнат за удължаване на живота на тези блокове и заяви: „Санираните панелни блокове са добре гримирани мъртъвци“.

Припомняме, че правителството на Бойко Борисов даде 2 млрд. лв. от парите на данъкоплатците, за да се санират панелните блокове в страната. С тази сума бяха "облепени" със стиропор около 2200 многофамилни жилищни сгради в цялата страна.

От Асоциацията на строителните предприемачи предлагат да се дигитализира процеса по издаване на разрешително за строеж. Това означава, че те предлагат по електронен път да се подават всички необходими документи и съответно всички разрешения и препоръки, които се издават, също да бъдат електронни.

 „Официално отправихме това предложения към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, но все още нямаме одобрение от тях“, обясни Георги Шопов, председател на НАСП.

Членовете на Асоциацията очакват повече съдействие и активна работа от новия екип на Столична община за подобряване на строително-инвестиционната среда в града. „Инициирането на законови промени, уреждащи проблемите със собствеността върху уличната регулацията, е сред приоритетите ни за следващата година. Надяваме се заедно с екипа на Столична община да постигнем консенсус относно регулаторни норми, ефективни и за гражданите, и за бизнеса“, каза Красимир Шалев, член на УС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | имоти | застрояване | междублокови пространства | предложения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини