Търговският стокообмен с Германия достигна рекордните 8.5 млрд. евро

За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия

Снимка: Pixabay
17:03 21.02.2020

Търговията на България с Германия бележи ръст от 3% през 2019 г., достигайки рекордните 8.51 млрд. евро, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба.

С това се оправдават очакванията за рекорд в търговския стокообмен между двете страни, подчертават от Германо-българската индустриално-търговска камара. 

За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от Германия, като търговският дефицит за Германия е в размер на 669.14 млн. евро. България е изнесла стоки на стойност 4,59 млрд. евро за Германия (нарастване със 7% спрямо предходната година), а вносът възлиза на 3.92 млрд. евро (спад от 1.2% спрямо предишната година).

„За четвърти път след началото на прехода България има положително търговско салдо с Германия", коментира д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара. „Гepмaнcĸaтa иĸoнoмиĸa e eĸcпopтнo opиeнтиpaнa и пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe пpиcъcтвиeтo й нa cвeтoвния пaзap се разшири значително. Не са много държавите по света, които имат положителен търговски баланс с Германия. Ние го постигаме за четвърта година и това е поредното доказателство за отличните търговско-икономическите отношения между двете страни", допълва той.

Пo данни на БНБ преките инвестиции от Германия към България възлизат на 91.4 млн. евро през 2019 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търговия | износ | Германия | внос | салдо | стокообмен | експорт | стоки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини