„Тази битка е между добрия и лошия генерал“

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
13:40 04.02.2020

„Ето, генералската битка се случва. Тази битка е между добрия и лошия генерал“. 

Това каза пред БНР президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), който коментира днешното заявление на президента Румен Радев, че снема доверието си от правителството. Плевнелиев напомни, че отдавна казва, че престои такава битка. Не стана ясно кой е „добрият“ и кой „лошият“ генерал, но според него в момента имаме за президент „генерал популист“.

Плевнелиев цитира сентенцията: „Ако нямаш кауза, имаш нужда от война“ и призова да се запитаме каква е каузата на Румен Радев, който по думите му не се е посветил на единството на нацията, постоянно е бил контра на управляващите, заложил е само на картата, че е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил.

„В не едно свое интервю съм предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната. Ако България влезе в ERM-2 през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа“, каза Плевнелиев. Според него вече виждаме как всички, които са против това, се организират и ще действат.

По думите му най-голямата лъжа, която се разпространява през последните дни в България, е, че се прави каквато и да било реформа във Валутния борд. „Това, което се случва сега, е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната, смята Плевнелиев.

Според него президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи през 2013 г. спрямо правителството на Пламен Орешарски. „Дотук Румен Радев не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната. Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството“, каза Плевнелиев. По думите му всички скандали са факт, но трябва да се даде решение за тях.

„От тук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се прожектира като алтернатива на правителството“, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Росен Плевнелиев | Румен Радев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини