Тръмп призова Световната банка да не отпуска заеми на Китай

Това е поредният удар на американския президент срещу държавата

Снимка: БТА
09:05 07.12.2019

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Световната банка да спре да отпуска заеми на Китай. Това е поредният му удар по Пекин в момент, в който двете страни продължават преговорите по постигане на търговска сделка.

В четвъртък Световната банка прие план за подпомагане на Китай със заеми с ниски лихви в размер на от 1 млрд. до 1.5 млрд. долара годишно до 2025 г. Новоприетият план „плавно намалява“ стойностите на размера на отпусканите кредити от предишния петгодишен план, когато сумата достигаше до 1.8 млрд. долара, съобщи Reuters.

„Защо Световната банка отпусна заеми на Китай? Как е възможно това? Китай е пълен с пари и ако те нямат, те си ги създават. СТОП“, написа Тръмп в Twitter.

„Заемите на Световната банка за Китай рязко паднаха и ще продължат да намаляват като част от споразумението ни с всички наши акционери, включително Съединените щати“, казва Световната банка в изявление по имейл до Reuters.

„Елиминираме кредитирането, тъй като страните стават по-богати“, уточняват от Световната банка. Reuters уточнява, че говорители на Белия дом са отказали коментар по темата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | заеми | Световната банка | Доналд Тръмп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини