Тръмп смята да отложи сделката с Китай за след изборите през 2020 г.

Според него сделката зависи само от едно - дали той иска да я сключи

Снимка: БТА
13:08 03.12.2019
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че може би е по-добре да изчака до изборите през 2020 г., преди да направи търговска сделка с Китай.

„По някакъв начин ми харесва идеята да изчакам до изборите за сделката с Китай, но те искат да направят сделка сега и ще видим дали това ще бъде правилно или не“, каза Тръмп пред журналисти в Лондон. Тръмп е там за срещата ,посветена на 70-годишнината от създаването на НАТО.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2020 г.

Попитан дали има краен срок за сделката, той добави: „Няма срок, няма… По някакъв начин смятам, че е по-добре да изчакате до изборите, наистина.“

Вашингтон и Пекин взаимно си наложиха мита за стоки на стойност милиарди долари от началото на 2018 г., като влошиха ситуацията на финансовите пазари и настроенията на бизнеса и потребителите. Следващият тарифен срок е 15 декември. Ако двете страни не успеят да постигнат сделка до тогава, ще влязат в сила допълнителни мита от САЩ за китайския износ.

Тръмп каза, че търговската сделка с Китай зависи само от едно нещо - дали той самият иска да я сключи.

„В момента се справям много добре с Китай и можем да се справим още по-добре с трепването на химикалка“, коментира Тръмп, преди да обяви, че Китай „е имал най-лошата година от 57 години насам“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: търговия | Китай | сделка | Доналд Тръмп | избори | мита