Тръмп търси къде да подпише минисделка с Китай

„Президентите Си и Тръмп ще подпишат!“, написа американският президент в Twitter

Снимка: БТА
17:48 31.10.2019
Тръмп внесе оптимизъм относно напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай, след като днес се възродиха съмненията възможно ли е всеобхватно търговско споразумение между двете най-големи световни икономики.

Според американския президент дипломатите от Пекин и Вашингтон все още планират да се срещнат въпреки отменената от Чили среща на лидерите от Органиацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС). Там се очакваше Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин да подпишат първия етап от частично търговско споразумение, но властите в Сантяго отмениха срещата на АТИС заради протести в страната.

„Китай и САЩ работят да изберат ново място за подписването на Първа фаза от Търговското споразумение, която е около 60% от цялата сделка, след като срещата на АТИС в Чили бе отменена поради несвързани обстоятелства“, написа Тръмп в Twitter и уточни: „Новото място ще бъде обявено скоро. Президентите Си и Тръмп ще подпишат!“.

Вчера Чили обяви, че няма да е домакин на международната среща, която трябваше да се проведе през ноември, заради неотдавнашно избухване на обществено недоволство и протести в страната. Отмяната на срещата на АТИС бързо предизвика опасения сред дипломатите относно съдбата на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Китайските дипломати изразиха съмнения дали изобщо е възможно да се постигне всеобхватно дългосрочно търговско споразумение със САЩ при президента Доналд Тръмп. Представителите на азиатската страна са казали в частни разговори с американски преговарящи в Пекин, че Китай няма да отстъпи по най-важните теми, заради които с Вашингтон са в конфликт. Именно затова те се съмняват дали ще бъде възможно сключването на търговско споразумение между двете страни. Дипломатите на Китай също така са притеснени заради импулсивната природа на Тръмп, която може да го накара дори да се оттегли от временното споразумение, което Вашингтон и Пекин се стремят да подпишат през идните седмици.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | търговско споразумение | търговска война | Си Дзинпин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ