Цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от три месеца

Норвегия увеличи добива си от най-голямото си находище, а по неофициална информация САЩ и Китай са близо до сделка

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишиха в петък до най-високото си ниво за последните три месеца. Това се случва на фона на предложения от САЩ на Китай план за преустановяване на 18-месечната търговска война, която водят двете най-големи икономики в света.

Сорт Брент достигна 65.19 долара за барел към 13:20 ч. българско време, което е увеличение с 1.1%. Това е най-високата цена на сорт Брент от 16 септември. Фючърсите на WTI също се покачиха до 59.83 за барел, което е увеличение с 1.03% - отново най-високата цена от 16 септември.

„Ако видим допълнителен прогрес в отношенията между САЩ и Китай, може да видим повишение на глобалния БВП и това би направило чудеса в прогнозите за търсене на суров нефт“, коментира старши анализаторът на OANDA Едуард Моя.

„Поскъпването на паунда спрямо долара също помогна за повишението на цените“, отбелязва пазарният анализатор на CMC Markets Маргарет Янг.

По неофициална информация от четвъртък вечер Вашингтон се е съгласил да забави тарифите за китайските стоки, които трябваше да влязат в сила на 15 декември, и да намали други, вече влезли в сила.

Междувременно Норвегия увеличи добива си на петрол в последния месец от най-голямото си находище в Северно море. От норвежката петролна асоциация заявиха в четвъртък, че са достигнали до 1.71 млн. барела на ден, което е най-голямото количество за последните 32 месеца.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цена на петрола | повишение на петрола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини