Bank of Japan ще купува неограничено количество държавни облигации

Централната банка понижи прогнозите си за БВП и за инфлация в страната заради влиянието на коронавирусната пандемия

Централният офис на Bank of Japan в Токио
Централният офис на Bank of Japan в Токио
Снимка: Wikipedia
21:44 27.04.2020

Централната банка на Япония увеличи паричните стимули, като обеща да купува неограничено количество държавни облигации, за да задържи ниските лихви по заемите и да подкрепи правителството в борбата срещу задълбочаващите се икономически последици от коронавирусната пандемия, пише Reuters.

Здравната криза предизвиква опасения от дълбока глобална рецесия, а това подтикна големите централни банки да увеличат усилията си. Японската финансова институция намали рязко прогнозите си за икономическия растеж и промени целта за инфлацията за следващите три години далеч под първоначалните 2%, за да се фокусира върху мерките за справяне с кризата.

„Разпространението на коронавируса нанася сериозни щети върху икономиката на Япония“, заяви управителят на централната банка Харухико Курода. „Постигането на целта от 2% на Bank of Japan ще отнеме време“, добави икономистът. Bank of Japan цели да поддържа пазарите стабилни, тъй като правителството издава повече облигации, търсейки начин как да финансира огромния си пакет от стимули. Финансовата институция запази непроменена основната си лихва, каквито бяха и очакванията на анализаторите.

Идеята зад решението на банката да изкупува японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, е доходността на 10-годишните държавни ценни книжа да остане около 0%. Като преди тази промяна предишният бюджет за това беше 80 трлн. йени, или 688 млрд. евро на година.

Централната банка предложи да плати лихва от 0.1% на кредиторите си, които използват новата програма за борба с пандемията. Този ход цели насърчаване на търговските банки да стимулират кредитирането на фирми. Bank of Japan се стреми към краткосрочните лихви от -0.1%, като освен това купува държавни облигации и рискови активи, за да вкара ликвидност в икономиката.

За да се облекчи бизнеса, финансовата институция ще увеличи максималния размер на допълнителни покупки на търговски ценни книжа и на корпоративни облигации и повиши горната граница на тази програма до около 20 трлн. йени (172 млрд. евро).

Допълнителните мерки на централната банка показват по-висока степен на координация на фискално-паричната политика, след като премиерът Шиндзо Абе обяви стимули за 1 трлн. евро този месец, като средствата за тях ще бъдат събрани чрез облигации.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | бюджет | Япония | централна банка | спад | стимули | Bank of Japan

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини