Япония подготвя стимули за бизнеса за близо $1 трлн.

Премиерът Шиндзо Абе обяви извънредно положение заради заразата, но няма забрана за напускане на домовете

Снимка: БТА
12:50 07.04.2020

Премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви извънредно положение в страната заради епидемията от Covid-19 и представи огромен пакет от стимули за бизнеса. „Решихме да обявим извънредно положение, защото преценихме, че бързото разпространение на коронавирус в цялата страна ще има огромно влияние върху живота и икономиката“, каза той пред парламента по-рано, цитиран от Reuters.

Правителството обяви стимулиращ пакет на стойност 108 трилиона йени (990 млрд. долара), който ще успее да покрие около 20% от разходите на японската икономика. Оказва се, че премиерът на Япония в своите стимули за икономиката е доста по-щедър от Доналд Тръмп и от германското правителство.

Заболелите от коронавирус в Токио се удвоиха до около 1200 през последната седмица, като повече от 80 нови случая бяха съобщени във вторник, което е рекорден брой на заразените за един ден в страната. Смъртните случаи в Япония вече са 93.

Абе уточни, че въведеното извънредно положение в никакъв случай няма да наложи цялостно блокиране на страната, както се е случило в редица други държави. Извънредната ситуация дава правото на губернаторите на градовете да препоръчат на жителите да стоят по домовете си, а на бизнеса да спре работа, за да не се разпространява заразата. Санкции няма да се налагат при неспазване на препоръките. Ще се разчита на самосъзнанието на гражданите и на доверието им към правителството, пише още Reuters.

Губернаторът на Токио Юрико Койке заяви, че градът е в преговори с правителство, за да се реши какво да бъде затворено или на кои обекти да бъде променено работното време. Койке подчерта, че ограничения за хранителните магазини и аптеките няма да има.

Министър-председателят уточни, че няма да се намалява броят на влаковете, които обслужват гражданите. Банките, банкоматите и пощите също ще функционират въпреки извънредното положение.

Министърът на земеделието, храните и рибарството призова хората да останат спокойни и да не се презапасяват с храна. „Молим гражданите да купуват само това, което им е необходимо от магазините. Има достатъчно храна, а и не се планира спиране на хранителните фабрики“, каза още той.

Въпреки всичко обаче ограниченията се очаква да нанесат сериозни щети върху третата по големина икономика в света. Само столицата Токио осигурява около 20% от общия брутен вътрешен продукт на страната.

Правителството обяви, че ще проведе търг за емитиране на държавни облигации на стойност над 18 трлн. йени, които да се използват за финансиране на „спасителния пакет“ за икономиката. Те ще бъдат добавени към вече огромния дълг на Япония.

Анализатори очакват икономиката на страната да се свие още повече, след като претърпя едно свиване пред последното тримесечие на миналата година. Освен това се очаква и актуализация на бюджета, казва Такахиде Кючи, бивш член на Борда на директорите на централната банка на Япония, който сега е икономист в научния институт Nomura.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Япония | бизнес | стимули | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини