Ход на турската централна банка прати лирата отново надолу

Само часове преди това курсът на валутата се повишаваше благодарение на споразумението между Турция и Русия

20:20 24.10.2019

Турската лира отново тръгна надолу. Това се случва само няколко часа, след като курсът на валутата се повиши вследствие на споразумението между Турция и Русия за изтегляне на бойците на кюрдската организация YPG от турско-сирийската граница, а Анкара заяви, че няма да възобновява действията си на сирийска територия, след като временното примирие, договорено отделно със САЩ, изтече, пише Reuters.

Към 20:10 ч. българско време курсът на турската валута се бе понижил с 0.6% спрямо американската, като един долар се обменяше за 5.77 лири. Спрямо еврото пък лирата бе поевтиняла с 0.33% и едно евро се обменяше за 6.41 лири.

Причината за новия спад на лирата е, че турската централна банка намали основния си лихвен процент повече от очакваното. Намалението е с 2.5 пр.п., при очаквано 1 пр.п. Така лихвата стана 14%. От юли до сега централната банка е намалила лихвения процент с  общо 10 пр.п. В същото време инфлацията спадна до 9.26% през септември, което оставя реална лихва от около 4% след намалението в четвъртък.

„Решението на централната банка оказва натиск върху лирата. Въпреки това натискът беше ограничен в сравнение с намалението поради по-ниските лихвени проценти в световен мащаб и скорошното намаляване на геополитическите рискове", коментира мениджър от форекс-отдела на турска банка.

Припомняме, че през месец септември финансовият регулатор в югоизточната ни съседка свали своята водеща едноседмична репо лихва от 19.75% на 16.5%, правейки поредна стъпка далеч от извънредните мерки, които прие по време на валутната криза през миналата година.

Основният лихвен процент стоя на ниво от 24% до юли тази година, когато банката го понижи с 4.25 пр.п. Това бе първата промяна на лихвите от разгара на миналогодишната криза с турската лира, която изпрати най-голямата икономика в Близкия изток в рецесия. Скорошно понижение на инфлацията и промяна сред основните централни банки по света подкрепи лирата и прокара пътя към понижение на лихвите. Очаква се то да продължи до края на годината.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | понижение | Турция | централна банка | лихви | турска лира | валутни курсове | лихвени проценти | курс на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини