„Турски поток“ през Европа ще е нов удар за Украйна

Новият газопровод ще „потопи“ обема на доставките през Украйна

Снимка: turkstream.info
12:21 24.07.2020

В резултат на въвеждането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ Украйна транспортира с 45% по-малко газ за Европа през първата половина на годината, отколкото през същия период на 2019 г.

България, Гърция, Турция и от миналия месец Румъния получават газ директно от Русия по алтернативен тръбопровод. Ако вторият клон на „Турски поток“ (наречен „Балкански поток“ в България – бел. ред.) бъде построен през следващата година, Украйна може да загуби още 15 милиарда кубически метра потенциален транзит и с въвеждането в експлоатация на „Северен поток 2“ нуждата на Русия от украинска система за транспортиране на газ ще изчезне напълно, коментира генералният директор на Оператора на газопреносна система на Украйна Сергий Макохон, цитиран от местни медии.

„В бъдеще пускането на алтернативни руски газопроводи създава сериозни икономически рискове –приходите от транзит на газ представляват до 70% от приходите на оператора на газопреносна система на Украйна“, каза Макохон.

Новият газопровод ще даде възможност на Унгария, България и редица други държави да получат руски газ през Турция, което ще „потопи“ обема на доставките през Украйна. И това ще бъде вторият мощен удар от страна на Руската федерация върху приходите на Киев от газ, казва той.

Украинските власти представят новия транзитен договор с Русия, сключен в края на 2019 г., като лична победа – те казват, че за пет години той ще донесе на страната около 7 млрд, долара. Но упорито се мълчи, че ако в миналите години около 85-90 милиарда кубически метра газ преминаха през Украйна, то тази година ще бъдат изпомпвани максимум 60 милиарда. Намалението се дължи на въвеждането в експлоатация на първата тръба на „Турски поток“ – Русия сега доставя до Турция през Черно море директно, без участието на Украйна.

Междувременно конгресмените в САЩ, чрез бюджета за отбрана на страната, насърчават проект на санкции, които ще забранят на европейските компании да обслужват, ремонтират и използват „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Европейците наричат ​​тези ограничения посегателство върху техния суверенитет и нарушение на международното право, като планират да обявят ответни санкции срещу Съединените щати.

„Ако „Северен поток 2“ е магистрала, свързваща Русия и Германия по дъното на Балтийско море, тогава прилагането на американски санкции към европейската част на „Турски поток“ е просто невъзможно. В края на краищата газовата „магистрала“ от Турция беше положена в пълно съответствие със законодателството на ЕС и неговите регулаторни стандарти. Русия няма нищо общо със строителството. И чисто теоретично, ирански или азербайджански газ може да тръгне от Турция по този тръбопровод към Европа“, казва още експертът.

Припомняме, че „Газпром“ завърши изграждането на газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море с капацитет 15.75 млрд. куб. м газ годишно. Една от тръбите е предназначена за турския пазар, втората – за европейския, с продължение през територията на България, Сърбия, Унгария.

С него вече Русия заобикаля Украйна, доставяйки газ в Западна Турция, в България, Гърция, Македония и Румъния. България изгражда газопровод до Сърбия, сръбският участък вече е готов, добавя изданието.

Преди месец стана ясно, че проектът ще продължи и към Унгария. Надзорният съвет на унгарския газопреносен оператор FGSZ одобри инвестиционния проект за изграждането на газопровод със Сърбия с капацитет 6 млрд. куб. метра газ годишно. Новият проект, който всъщност ще е продължение на „Турски поток“, трябва да бъде готов до 1 октомври 2021 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | газ | Русия | Украйна | доставки | Турски поток | Балкански поток | загубва

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини