В разгара на лятото АПИ ще ремонтира Айтоския проход

Тръжната процедура беше обявена още през 2018 г., но пътната агенция се е разбързала сега да затвори пътя

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Снимка: Economic.bg/Архив
14:50 29.07.2020

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) започва ремонт на над  33 км от Айтоския проход. Стартът на дейностите по рехабилитация на най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала „Тракия“ е предвиден за 31 юли. Инвестицията е за над 24.3 млн. лв.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца и ремонтните дейности са разделени на два лота – 29 и 30.

Още през 2018 г. АПИ обяви тръжната процедура за избор на изпълнители за рехабилитацията на 33.5 км от Айтоския проход. През февруари 2019 г. бяха отворени офертите на кандидатите за строежа, но стартът беше отложен заради забавяне от страна на пътната агенция при избор на изпълнител. Сега АПИ е решила да форсира ремонта, започвайки го в разгара на лятото.

В Лот 29 е отсечката от км 49+184 до км 65+933, в областите Бургас и Варна. Началото на участъка, който ще се ремонтира е от моста над язовир „Цонево“ при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ИСА 2000“ ООД, а стойността на договора е 13 862 109.24 лв.

Строително-монтажните работи предвиждат изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък, заустване на асфалтираните улици и на селскостопанските пътища, възстановяване на банкетите и откосите на пътя.

Основно ще бъдат ремонтирани 6 мостови съоръжения, сред които са мостът над яз. „Цонево“, над р. Камчия и р. Гермето. Проектът предвижда разширяване и укрепване на скалния тунел при 56-ти км, в близост до с. Билка. В участъци от пътя ще бъдат възстановени или надстроени укрепителните стени.

Участъкът в лот 30 започва в близост до с. Вишна (км 65+933) и завършва малко преди кръстовището с третокласния път III-2085 Руен - Просеник (км 82+749). Проектът предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Ще се поставят нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще се ремонтират и 3 моста - над р. Казан дере, над Сазла дере и над р. Ябълчевска. На съоръженията ще се възстанови бетоновото покритие. Ще се положат нова хидроизолация и асфалтова настилка. Мостовете ще са с обновени тротоарни блокове и предпазна ограда. Строително-монтажните работи са възложени на „ИСА 2000“ ЕООД, а стойността на договора е 9 732 925.76 лв. с ДДС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Тракия | АПИ | Варна | ремонт | Айтоски проход