Тереза Мей назначи нов министър за Brexit

Досегашният министър Дейвид Дейвис коментира, че приемникът му на поста ще е \"много ефективен\"

Тереза Мей назначи нов министър за Brexit

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей назначи нов министър по въпросите за Brexit, след като Дейвид Дейвис в неделя вечерта си подаде оставката. На поста застава Доминик Рааб, пише BBC.

Рааб, който досега беше министър на жилищното устройство, беше един от водещите агитатори за напускане на Европейския съюз преди референдума през 2016 г. 44-годишният нов министър за Brexit е бил адвокат преди да стане депутат през 2010 г. Сега новата му задача ще е да продължи преговорите по излизането на Обединеното кралство от ЕС с главния преговарящ от името на Брюксел Мишел Барние.

Дейвис се оттегли от поста си след срещата между Мей и министрите ѝ, на която британският премиер успя да си осигури подкрепата на британското правителство за своя „мек” план за излизане от ЕС. Дейвис, който беше един от противниците на идеята Великобритания да остане в митническия съюз и единния пазар на Блока, разкритикува Мей, че „се е отказала от прекалено много прекалено лесно”.

Досегашният британски министър по Brexit обясни, че повече не може да остане на поста си, тъй като той повече не вярва в плана на Лондон за бъдещите отношения с ЕС. Според него оставката му ще направи по-лесно за Великобритания да се противопоставя на ЕС да получи допълнителни отстъпки от страната. Дейвис подчерта, че с оттеглянето си не цели да подкопае или да предизвика авторитета на Мей.

Впоследствие в интервю пред BBC Дейвис е казал за Доминик Рааб, че ще бъде „много ефективен” на новия си пост.
Коментари: 0