Въпреки евтиния газ топлофикациите искат драстично увеличение на цените

Те бързо се оправдаха, че това не са окончателните предложения за цените от юли

10:41 16.04.2020

Цената на природния газ през последните месеци намаля рязко на спотовите пазари в Европа, а за България допълнително голямо намаление имаше и в цената на руския газ. Въпреки това топлофикациите в страната са предложили на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови, по-високи цени от юли. Исканията им се отнасят и за топлинната, и за електрическата енергия.

От внесените заявления става ясно, че най-голямо увеличение на цената на парното искат във Велико Търново – 140.5%, във Враца - 62%, за Бургас и Разград - 52%. От „Топлофикация-София“ са поискали 20%, толкова увеличение искат и от „ЕВН Топлофикация“ за Пловдив, същото увеличение се предлага и в Плевен, а във Варна – 9.5%.

Топлофикациите обаче бързо се оправдаха, че предложените увеличения са направени на база изчисления към 31 март, когато все още действаше по-високата цена на руския газ за България.

„Искам да успокоя всички, че тези цени не са окончателни. „Топлофикация София“ е поискала повишаване на цената, но всички изчисления са направени на база на действащата цена на природния газ до 31-ви март. Цената, която сме поискали от КЕВР е дори по-ниска от действащата до 31-ви март. След като е подадено искането, цената на газа и на топлинната енергия е променена“, заяви говорителят на „Топлофикация-София“ Елизабет Павлова, цитирана от Nova.

„Това наше искане е направено на основание на действащите цени до 31 март и то ще бъде променяно съгласно новите цени, които може би ще бъдат определени от КЕВР“, посочи още тя.

„Въпреки всичко, което се е получило, „Топлофикация Велико Търново" е поела ангажимент и още преди месец и половина съгласно указанията на КЕВР в местна медия е оповестила цената, която ще предлага. КЕВР дава пределна цена, а дружеството може да я намалява и да прави промоции, както сметне за добре. Ние искаме поскъпване от 6%“, каза председателят на борда на директорите на „Топлофикация – Велико Търново" инж. Атанас Димитров.

„Независимо от получените към момента изчисления, сме взели решение за много по-ниска цена", посочи още той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | цени | парно | топлофикации | КЕВР | юли

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини