Възход на дигиталния авторитаризъм по целия свят

Това отчита доклад на Freedom House

Снимка: Pixabay
07:32 06.11.2019
Свободата в интернет намалява за девета поредна година, тъй като правителствата по света използват социалните медии за наблюдение на гражданите и манипулация на избори, сочи ново проучване на Freedom House. Той предупреждава за пълзящ „дигитален авторитаризъм“, пише CNET.  

В 33 от изследваните 65 страни се наблюдава влошаване на свободата в интернет от юни 2018 г. насам. Едва за 16 е установена обратната тенденция на подобряване на условията. 

Вътрешната дезинформация е растяща заплаха за демокрацията, сочат още резултатите от проучването, които акцентират върху значението на популистките лидери и техните онлайн поддръжници, използващи интернет за изкривяване на политическите дискусии. Freedom House е открила намеса от подобен тип в 26 от 30 държави, в които са се провели избори през последната година. 

„Интернет свободата е все по-застрашена от инструментите и тактиките на дигиталния авторитаризъм“, се казва в доклада. Анализът фокусира вниманието върху това, че липсата на регулации в онлайн средата дават поле за изява на „безскрупулни партизански оперативни лица“, „репресивни режими и избрани дейци с авторитарни амбиции“ да превърнат социалните мрежи и други подобни канали в свои инструменти за политическо изкривяване и налагане на обществен контрол. 

Свободата в интернет в САЩ например намалява до голяма степен заради това, че органите на реда и имиграционните служби извършват наблюдение на хората. Въпреки това страната се счита за „свободна“. 

Без изненада, Китай е обявен за „най-лошия нарушител на свободата в интернет“ за четвърта поредна година. Правителството там затегна контрола върху информацията заради 30-ата годишнина от клането на площад Тианмен и протестите в Хонконг.

Отбелязвайки, че най-големите платформи са американски, Freedom House призова САЩ да се ръководят в усилията за фиксиране на прозрачността и отчетността на социалните медии. „Това е единственият начин да попречим интернет да се превърне в троянски кон за тирания и потисничество“, пише Адриан Шахбаз, един от авторите на доклада.

Freedom House се финансира до голяма степен от правителството на САЩ, според финансовия си отчет за 2018 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: интернет | политика | социални мрежи | свобода | популизъм | Freedom House | дигитален авторитаризъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини