Възможно ли е успешно кариерно развитие по време на пандемия

Снимка: pixabay
18:10 10.05.2020

Напрежението и цялата паника около коронавируса доста затруднява по-далечните планове на хората, особено когато става въпрос за кариерата. Това обаче не означава, че трябва да спрете професионалното си развитие, казва проф. Харминия Ибара от Лондонското бизнес училище пред CNBC.

В Harvard Business Review, Ибара, която е изучавала промяната в кариерата през последните две десетилетия, включително по време на Глобалната финансова криза през 2008 г. - очертава няколко основни принципа, които трябва да се следват, за да може човек да се концентрира върху кариерата си, дори и в трудни времена.

Бъдещето е несигурно, а какво остава за бъдеще по време на пандемия. Ето защо е много важно да работите върху изграждането на различни умения, които да могат да ви помогнат в различни ситуации. Трябва да сте много гъвкави, казва Ибара. „Дори в най-добрите времена смяната на работното място не е праволинеен процес“, казва още експертът.

Разработването на нови умения, знания и контакти са важни стъпки за възстановяване на кариерата. И все пак, вместо да се фокусирате върху един конкретен проект, опитайте няколко, за да сравните плюсовете и минусите на всеки. Не може всички да са пряко приложими за желания от вас нов път в кариерата, но ще ви помогнат да намерите къде се крият истинските ви силни страни.

„Важното е да вършите нова и различна работа с нови и различни хора, защото този процес представлява възможност да научите за себе си, вашите предпочитания и нехаресвания, както и видовете хора и конкретни ситуации, които ви стимулират да покажете най-доброто от себе си“, казва Ибара.

Пандемия, която изисква социално дистанциране, не е най-подходящият момент за създаване на нови контакти. Но с технологиите, с които хората разполагат в момента, това е идеалният момент да възстановите позабравени такива.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кариера | пандемия | смяна на работа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини