Великобритания продаде първата си облигация с отрицателен лихвен процент

Това се случва за първи път

Снимка: Unsplashed
19:11 20.05.2020

Великобритания вече се налага да си плаща, за да заеме пари. Това е поредната държава, която продава държавен дълг с отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите, които държат облигациите до падежа им, ще получат малко по-малко, отколкото са платили за тях.

Службата за управление на дълга в Обединеното кралство заяви, че в сряда е продала тригодишни облигации на стойност 3,75 милиарда паунда (4,59 милиарда долара). Те са с матуритет през юли 2023 г.,  и са продадени на средногодишна лихва от -0,003%, предава CNN.

С тази продажба Великобритания се присъединява към Германия и Япония, както и някои европейски държави, като предлага държавен дълг с отрицателна доходност.

Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, заяви в бележка до клиентите, че „очакванията Банката на Англия да намали лихвените проценти продължава да расте“. Централната банка на Обединеното кралство намали лихвите до 0,1% през март.

Управителят на банката, Андрю Бейли, даде да се разбере, че отрицателните лихвени проценти - които влияят на печалбите на търговските банки - най-вероятно не са първият избор на банката, ако почувства необходимостта от допълнително стимулиране на икономиката, но проблемът се обсъжда от комисията по парична политика, пише "Гардиън".

През 2016 г. Обединеното кралство продаде едномесечна държавна облигация с отрицателна доходност, но това е първият път, когато дългосрочна облигация е продадена за възвръщаемост под нулата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | облигации | ДЦК | отрицателна доходност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини