Великобритания пусна новата Brexit монета

Финансовият министър я показа публично и скоро ще бъде достъпна за продажба

18:12 26.01.2020

Британският финансов министър Саджид Джавид разкри първите изображения на 50-пенсовата монета по случай Brexit. На едната ѝ страна има надпис: „Мир, просперитет и приятелство с всички нации“ и датата, когато Великобритания напуска ЕС – 31 януари 2020 г.

Около 3 милиона Brexit монети ще влязат в банки, пощи и магазини в цялата страна от петък, 31 януари, като още 7 милиона ще влязат в обращение по-късно тази година, съобщава правителството.

Джавид получи първата партида монети Brexit, една от които той ще представи на премиера тази седмица.

Повече от 13 000 души вече са регистрирали интереса си към възпоменателна версия на монетата, която може да се купи от Кралския монетен двор.

Коментирайки, след като видя монетата за първи път, финансовият министър написа:

„Напускането на Европейския съюз е повратна точка в нашата история и тази монета поставя началото на тази нова глава“.


През октомври Министерството на финансите в Лондон потвърди пред CNN, че кралският монетен двор е спрял партида от възпоменателни монети, на които е имало надпис „31 октомври 2019 г.“ – предишната дата, на която се очакваше да се случи Brexit.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: монета | Брекзит | възпоменателна монета | Саджид Джавид

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини