Винетката за Северната тангента на София все още е задължителна

Очевидно преговорите между АПИ и Столична община не са дали резултат последната година и половина

Снимка: Economic.bg/Архив
13:22 18.02.2020

Всички автомобили, които преминават по Северната скоростна тангента на София, по пътя за Банкя и по Самоковско шосе за Панчарево, трябва задължително да имат електронни винетки. Това обяви доц. Георги Балабанов, експерт от Национално тол управление пред bTV.  Казусът с тези пътища е от края на 2018 г., а объркването на някои водачи идва от изказвания тогава на премиера Бойко Борисов и други представители на правителството, че винетки няма да са необходими.

„По тези пътища към момента трябват винетки. АПИ все още води преговори със Столична община за статута на тези пътища. В момента, в който имаме яснота по този казус ще дадем информация“, каза още той. 

От думите му се разбира, че вече близо година и половина Агенция "Пътна инфраструктура" и общината не могат да се разберат за тези пътища. Ако отпаднат винетките, това означава отсечките да бъдат прехвърлени на местната власт и тя да отговаря за поддръжката им.

"По тези пътища няма монтирани рамки на тол системата затова за нарушители следят служителите на тол полицията", обясни доц. Балабанов.

От вчера вече всички камери на системата следят шофьорите за това дали имат закупена електронна винетка. Водачите, за които се установи, че нямат, ще бъдат глобени. Санкцията е 300 лв., ако електронният фиш, който получи нарушителят бъде платен в 14-дневен срок. В случай обаче, че той бъде спрян в същия ден от ТОЛ полицията, то нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса, която е в размер на 70 лв.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че само за ден камерите са заловили 730 нарушители, докато тол полицията - едва 75 автомобила, които са си платили на място компенсаторната такса от 70 лева. Тя важи за един ден.

Припомняме, че в края на 2018 г., когато Северната скоростна тангента беше открита официално, по нея се появиха знаци, указващи, че винетката е задължителна. Това предизвика сериозен обществен отзвук, защото пътят реално се намира в рамките на града. Вследствие на разразилите се спорове за това дали трябва да се плаща или не, в началото на месец януари 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов заяви, че както Южната дъга е в рамките на София, така и Северната тангента е в рамките на града

„Разпоредил съм винетната система да се отчита както досега“, каза тогава премиерът Борисов. И след тази заповед АПИ и Столична община обявиха, че започват преговори за това какви законодателни промени да се направят, за да не се налага водачите да плащат за преминаването по Северната скоростна тангента.

Към момента все още преговорите между двете институции не са приключили, което означава, че въпросните пътища се поддържат от АПИ и се водят част от републиканската пътна мрежа, за която плащането на винетна такса е задължително.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | АПИ | регулации | винетки | Северна тангента

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини