ВМЗ Сопот може да се сдобие с инкубатор за иновации догодина

Обмисля се създаването на Регионален иновационен фонд през 2020 г.

Снимка: Министерство на икономиката
09:44 13.12.2019
Държавното оръжейно предприятие ВМЗ Сопот може да се сдобие с инкубатор на продуктови и технологични иновации. Това стана ясно след среща между министърът на икономиката Емил Караниколов и ръководството на завода.

Те са обсъдили идеята за създаването на Регионален иновационен фонд към ВМЗ Сопот през 2020 г., който да се превърне в инкубатор, се посочва в съобщение не икономическото министерство. 

При посещението си в оръжейницата министърът връчи на изпълнителния директор д-р инж. Иван Гецов договор за реализиране на проект „Система за близка радиолокация с повишена шумозащитеност“. Той бе спечелен в 10-ата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„В резултат на изпълнението на настоящия проект, ВМЗ ще разполага с технология за производство на устройства, комплектоващи специалната продукция, които повишават в пъти нейната ефективност“, коментира Иван Гецов. 

Това е вторият проект, по който държавното дружество е бенефициент. През 2018 г. стартира проект за иновативна технология за проектиране и производство на реактивни двигатели с твърдо гориво. В него се използват дигитални двойници, създадени чрез виртуално инженерство. Очаква се той да приключи през май 2020 г. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ВМЗ Сопот | Емил Караниколов | инкубатор | иновационен фонд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ