Volvo съкращава гамата си от автомобили във Великобритания след Brexit

Директорът на компанията отговори на изявение на британския финансов министър, че страната ще създаде свои стандарти

Снимка: Pixabay
20:02 27.01.2020

Шведският автомобилен производител Volvo ще трябва значително да намали гамата от модели, продавани във Великобритания, ако след Brexit властите на страната решат да разработят свои собствени стандарти, които са много различни от изискванията на ЕС. Това заяви изпълнителният директор на Volvo Хакан Самуелсон.

„Ако това се случи, това ще има изключително негативни последици, броят на автомобилите, предлагани на британските потребители, ще бъде много по-малък, отколкото днес“, каза той, цитиран от Financial Times.

Ръководителят на Volvo обясни намаляването на гамата модели, заявявайки, че въвеждането на специални изисквания ще наложи преструктуриране на цялото производство според нуждите на само една страна, което би струвало твърде много на компанията.

Самуелсон е първият от ръководителите на големи автомобилни концерни, който отговори на изявление, направено миналата седмица от британския финансов министър Саджид Джавид. В интервю за FT той каза, че Великобритания възнамерява да разработи свои собствени стандарти и да принуди компаниите да ги спазват. По-късно Джавид допълни, че правителството няма намерение да противоречи на нормите на Брюксел, а просто иска да установи изисквания по своя преценка.

Припомняме, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на 31 януари, но преди края на 2020 г. ще има преходен период.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | автомобили | Brexit | Volvo | Хакан Самуелсон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини