Японската икономика се сви с над 6% след удар върху потреблението

Потреблението спада с 11%, а бизнес инвестициите - с 14%

Снимка: Pixabay

Японската икономика се сви с 6.3% през четвъртото тримесечие на 2019 г. заради вдигането на данъчните ставки върху потреблението от 8 на 10%, предава Financial Times. Това увеличава страховете от задълбочаване на забавянето на икономиката и поставя под напрежение правителството и политиката му.

Това е най-голямото свиване на икономиката за последните шест години. Слабите данни на фона на бушуващия коронавирус в Китай и съседните страни налагат опасения за влизането на страната в техническа рецесия (две поредни тримесечия на отрицателен растеж на БВП).

Анализатори очакваха спад в БВП за последната четвърт на 2019 г. в размер на 3.7% - сходно намаление с това след вдигането на данъците за потребление през 2014 г. Сериозните разлики в очакванията и действителността обаче показват, че мерките за стимулиране на потреблението, които имаха за цел да облекчат промяната, не са проработили. Наред с по-високите налози Япония започна да страда от удара, който нанесе коронавируса и това предсказва тежка икономическа година за страната.


„Резкият спад в продукцията за последното тримесечие на 2019 г. означава, че покачването на данъците през октомври е ударило икономиката по-силно от очакваното“, обясни Марсел Тиелант, старши икономист на Capital Economics в Япония.

Японският индекс на фондовата борса Topix падна с повече от 1% след публикуването на данните от кабинета в понеделник сутринта. Потреблението, което е намаляло на годишна база с 11%, е основната причина за спада на продукцията. Заедно с това бизнес инвестициите в страната са се понижили с 14%.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе призова за избягване на нова икономическа травма, подобна на тази при вдигането на данъците за потребление през 2014 г. Сред стимулите това да се реализира бе и система за точки, които се изплащат в брой, при направени разходи за малки търговци на дребно.

Консумацията от китайски туристи стана важна за икономиката на Япония през последните години, но нивото на туризма почти не е намаляло въпреки избухването на коронавируса.

В края на 2019 г. правителството обяви, че планира да направи фискални разходи в размер на 13.2 трлн. йени (240 млрд. долара), насочени към забавящия се растеж в третата по големина икономика в света. Общият пакет ще включва държавни заеми, кредитни гаранции и частни разходи. Това са и първите икономически стимули в страната от 2016 г. насам.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Япония | спад в икономиката | спад в потреблението

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини