Южнокорейски върховен съд потвърди рекордна глоба срещу Qualcomm

Заради обвинение на Корейската комисия за честна търговия в нечестни търговски практики

Снимка: Wikimedia
07:45 04.12.2019

Върховният съд в Сеул потвърди рекордна глоба от 873 млн. долара за американския производител на чипове Qualcomm, отхвърляйки обжалването на компанията. Санкцията се налага заради "нечестни бизнес практики", свързани с патентното лицензиране и продажбите на модемни чипове, пише Reuters.

Съдебното решение е голямо поражение за американската компания, която е в схватки с клиенти по целия свят заради нарушение на авторски права и на антимонополните правила. В САЩ технологичният производител пък е изправен пред съда от американската Федерална търговска комисия (FTC).

Сеулският върховен съд е отхвърлил обжалването на Qualcomm срещу глобата, наложена ѝ през 2016 г. от Корейската комисия за честна търговия (KFTC) заради това, че компанията е злоупотребявала с господстващо пазарно положение.

„Подсъдимият е оказал значително влияние върху производителите на мобилни телефони или чрез несправедливи взаимоотношения, или като ги е накарал да зависят от доставките на ответника на модемни чипсети“, гласи становището на южнокорейския съд.

Съдията обаче е отхвърлил твърденията на регулатора, че Qualcomm е поставяла производителите на смартфоните в неизгодна позиция, подписвайки „всеобхватни“ лицензионни споразумения, които са давали възможност на компанията да продължава да получава дял от цената на смартфона под формата на лицензионна такса.

Засега не е ясно дали Qualcomm или KFTC ще обжалват решението на сеулския съд пред Върховния съд на Южна Корея.

Qualcomm е най-големият доставчик на чипове за мобилни телефони в света и извлича по-голямата част от печалбите си чрез създаване и лицензиране на нови технологии. За този си сегмент компанията прогнозира 1.3-1.5 млрд. долара приходи за първото си фискално тримесечие – сума, която надхвърля очакванията на анализаторите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | глоба | смартфони | Южна Корея | чипове | Сеул | Qualcomm | санкция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини