Агенцията по заетостта отчете 6.3% безработица през януари

В началото на 2020 г. равнището ѝ остава най-ниското от 15 години насам

Снимка: Unsplash
17:27 17.02.2020

През януари равнището на безработица в България е било 6.3%, което е с 0.1 пр. пункт по-ниско, отколкото през същия месец на миналата година, сочат данните от Агенцията по заетостта.

Регистрираните безработни през изминалия месец са с близо 4000 по-малко от отчетените през януари 2019 г. И тази година започва с отчетен най-малък брой безработни в статистиката на Агенцията по заетостта от 2004 г. насам. Общият брой на безработните в бюрата по труда през януари тази година е 205.3 хил., като спрямо същия месец през 2019 г. регистрираните са с 3984 по-малко (-1.9%).

Съществено намаление се отчита и в броя и относителния дял на регистрираните безработните младежи до 29 г., които през януари 2020 г. са 25.2 хил., с 3615 по-малко от същия месец на предходната година.

Продължително безработните, т.е. с престой над 1 година в регистъра на Агенцията по заетостта, също намаляват съществено, с близо 8700 лица и 16.1%. Позитивно изменение се наблюдава и при лицата с намалена работоспособност, които спрямо предходния януари намаляват с 16.5% (2406 лица) и през януари 2020 г. в бюрата по труда са регистрирани общо 12.1 хил. лица с увреждания.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през първия месец на годината са се регистрирали 33.7 хил. безработни лица. В отговор на увеличеното търсене на кадри Агенцията по заетостта все повече привлича заети, учащи и пенсионери, за да разшири обхвата на предлаганите на работодателите кандидати за работа. Нови 805 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа чрез бюрата по труда.

Постъпилите на работа безработни през януари са 16 хил., като 96.5% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните на Агенцията по заетостта. От началото на 2020 г. други 413 търсещи работа лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също чрез бюрата по труда са намерили своето ново работно място.

Със средства от държавния бюджет е осигурена заетостта през януари на над 5 100 безработни лица, като работа на субсидирани работни места са започнали 557 лица от рисковите групи - 53 по програми и мерки за обучение и заетост и 504 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 14 473, като 76.5% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (31.9%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.3%), хотелиерството и ресторантьорството (10.9%), държавното управление (10.7%), административните и спомагателните дейности (9.2%).

Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; продавачи; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | безработица | Агенция по заетостта | безработни | пазар на труда | наети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини