Най-замърсяващите коли в София ще бъдат спирани от движение

Чрез мобилни газанализатори ще се извършват проверки директно на пътното платно

Газов анализатор в столичния КАТ
Газов анализатор в столичния КАТ
Снимка: МОСВ
08:35 12.02.2020
От тази сутрин столичният инспекторат и Пътна полиция започнаха проверки на автомобилите в София за това дали замърсяват над нормите. Ще се следи за техническата им изправност и степента, в която замърсяват, по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Газанализаторите са нови, преди започване на работа са калибровани. Съгласно наредба Н-32 се проверява техническото състояние на автомобилите - дизел, бензин и годините на автомобилите", съобщи пред БНТ главен инспектор Христо Петров.

Проверките се извършват на пътното платно с мобилни газанализатори. Инспекцията продължава в рамките на 30-ина секунди.

Досега уредите се използваха само в пунктовете за регистрация на автомобили.

Съвместната акция е част от мерките срещу замърсяването на въздуха. При констатирано отклонение от нормите,водачите ще бъдат санкционирани. Основно ще бъдат налагани санкции, но проверяващите ще могат и да спират от движение прекомерно замърсяващите автомобили до отстраняване на техническата им неизправност.

"Всички трябва да сме наясно, че ако продължаваме да караме замърсяващи автомобили, да не се почистват гумите, когато се излиза от строителни обекти, целият прах го дишаме ние", заяви вчера Фандъкова.

Смята се, че 60% от замърсяването на въздуха в столицата е причинено именно от колите.

Столичният инспекторат продължава и проверките за мръсна ходова част и мръсни гуми на товарните автомобили, уточни служителката Полина Асенова.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | автомобили | замърсяване | въздух | Пътна полиция | газанализатори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини