Защо всъщност Европа изостава в 5G

Според изпълнителния директор на Ericsson

Снимка: Unsplash
20:50 08.12.2019
Въпреки обществената подкрепа за разгръщането на 5G мрежи в Европа континентът изостава то водещите пазари в Северна Америка, Североизточна Азия и Австралия. Закъснението обаче не е обвързано с избора на доставчик на технологията, както гласи широко разпространената напоследък теза. 

Трябва да спрем да вярваме на тези измислици и да погледнем фактите, пише в своя публикация президентът и главен изпълнителен директор на Ericsson Бьоре Екхолм в корпоративния блог на компанията. 

„Вместо това Европа е изправена пред редица структурни проблеми, които пречат на развитието на 5G“, пише той. Сред тях Ейхолм идентифицира липсата на спектър и опасния подход „чакайте и вижте“ на някои регулатори и доставчици на мобилни услуги. 

Коментарът му идва на фона на продължаващото напрежение около китайския гигант Huawei, считан за лидер в телекомуникационното оборудване. Заради лансираната от САЩ теза, че технологиите на марката са опасни за националната сигурност, много държави решиха да проучат рисковете и да потърсят начин как да осигурят превантивно защита на бъдещите мрежи. Според мнозина тази ситуация допълнително забавя внедряването на 5G. 

Екхолм обаче е на мнение, че най-голямото препятствие е свързано с регулациите. „5G трябва да се разглежда като критична част от европейските национални инфраструктури, а днес това не е така“, пише директорът на Ericsson.

Той посочи като ключова причина за забавянето и лошия инвестиционен климат за европейските доставчици на мобилни услуги. Според него на телеком индустрията ѝ е много трудно да възвърне вложения капитал, а инвестициите в нови технологии са огромни. 

Историята показва, че лидерите в 4G – до голяма степен САЩ и Китай – успяха да се превърнат в големите победители в „икономиката на приложенията“. Същата динамика се очаква да се разиграе и в контекста на 5G, но в потенциално по-големи мащаби. 

Мрежите от следващото свръх бързо поколение са базисна необходимост за разгръщането на Четвъртата индустриална революция. Това означава, че изоставането на 5G като платформа за иновации ще застраши европейската индустрия. С двама глобални доставчици, базирани в Европа (Ericsson и Nokia), континентът има предпоставката да ръководи. „И ние сме готови да водим по пътя“, казва директорът на шведския играч. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | 5G | Индустрия 40 | IoT | телекомуникации | телеком оператори | 5G мрежи | икономическа трансформация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини