Желязков: Предстои ЕК да изготви оценка на въздействието на пакета „Мобилност“

Последното гласуване на пакета в транспортна комисия ще е на 21 април

Снимка: Economic.bg/Архив
17:36 18.12.2019

Предстои Европейската комисия (ЕК) да възложи оценка на въздействието по отношение влиянието върху климата на предвиденото изискване в Пакет „Мобилност“ за връщане на камионите в държавата им по произход на 4 седмици. Това обяви министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, по време на изявление за медиите, пише „Фокус“.

По думите му изискванията в пакета  противоречат на други политики на Комисията, свързани със справянето с проблемите с климата.

„Самата ЕК като изпълнителен орган е и гарант за спазване на политиките, следва да ги отстоява. ЕК ще си запази правото да внесе нови законодателни предложения, за което ние бяхме сигурни много от отдавна. Искаме да е ясно, че нашата позиция е ясна и категорична, не търпи промяна, напротив – все повече сме окуражени, че със своите изявления и подход ЕК наистина следва основен принцип: синхрон на политиките и пропорционалност към всички държави-членки“, каза Желязков.

Той обясни, че темата за недискриминиране на държавите ще е част от аргументацията на ЕК при въздействие на оценката. „Беше подчертано, че това противоречи на политиката по декарбонизацията и нормалното функциониране на единния пазар. Това е мярка, която не е в съответствие и със зеления пакт“, допълни той.

По думите на министъра България продължава много ясно да изразява позицията си по отношение на вижданията ни като държава-членка за целите на Пакета за мобилност и позицията на ЕК като инициатор на политиките.

Припомняме, че България настоява за отпадне изцяло задължението на превозното средство да се връща в държавата, в която е регистрирано. Росен Желязков обясни, че последното гласуване на пакета „Мобилност“ в Комисията по транспорт в ЕП ще се случи на 21 април 2021 г.

 „Последното гласуване в Комисията по транспорт след всички процедури по верификация на текстовете и правно прецизиране, ще е на 21 април 2020 г. След това отиваме в пленарна зала на ЕП гласуване второ четене през май месец. Оттам-нататък всички срокове предстои да се разберат. После ни очаква 18-месечен срок за влизане в сила на тези разпоредби. За нас ще тече срокът за предявяване на иск, а за ЕК оценката за въздействие от мярката“, обясни той.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Европейска Комисия | решения | Росен Желязков | пакет мобилност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини