Златото достигна почти 7-годишен връх

Цената премина 1611 долара

Снимка: Unsplash
19:04 19.02.2020
Златото поскъпна днес, след като нарастващата опасност от коронавируса тласна инвеститорите към традиционните инвестиции в сигурни убежища. Скъпоценният метал се търгуваше до 1611.10 долара за унция, след като проби нивото от 1600 долара по-рано тази седмица. Цената остава малко под най-високата стойност от 1613 долара, наблюдавана на 8 януари, най-високото ниво, на което се радва от близо седем години.

Златото служи като сигурно убежище за инвеститорите, които искат да избегнат нестабилността на рисковите активи като акции и облигации. Историческата стойност и оскъдността на метала се представят като популярен хедж за онези, които очакват финансовите пазари да паднат в близко бъдеще. 

Официално жертвите на коронавируса са 2012 души, а заразените - над 75 000 души към сряда сутринта. Мнозина икономисти понижиха очакванията за растеж на световната икономика през последните седмици, тъй като заразата предизвика спиране на производства и така застраши веригите за доставки, китайското търсене и световния туризъм.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | пазари | злато | борси | коронавирус