35 ст. за торбичка под 25 микрона от понеделник

Многократните стават по-изгодни. Ползваме повече торбички от германци и австралийци

От понеделник на хората ще им бъде по-изгодно да си купуват дебели полиетиленови торби, за многократно ползване, защото цената им ще бъде същата или почти еднаква с тази на еднократните торби тип потник.

Най-малко 35 ст. ще струва полиетиленовата торбичка с дебелина под 25 микрона от понеделник, 1 октомври. 

Толкова ще бъде размерът на продуктовата такса за тънките, хвърчащи и замърсяващ пластмасови чанти, артикул за еднократна употреба. Тя ще се плаща от производители, вносители и дистрибутори. В момента тя е 15 ст. и се отнася за торбички под 15 микрона.

Полиетиленовите торбички, дебели повече от 25 микрона и с размери 39/49 см  се използват многократно и те няма да се облагат с такса.

Решението бе взето тази сутрин на среща в Министерството на финансите между министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на финансите Симеон Дянков и представители на фабриките и на Асоциация „Полимери”.  Експертите на МОСВ спешно нанесоха поправки в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за продукти, след употребата, на които се образуват масово разпространени отпадъци  и с Постановление на министерски съвет, те бяха гласувани на подпис.

Дебелите полиетиленови торби се отделят на лентите за сепариране и се рециклират, обясни компромисното решение  министър Караджова.

Фабриките ще могат да вземат безлихвени кредити от Предприятието за управление на средствата за опазване на околната среда /ПУДООС/, за да пренастроят производствените си линии. Те ще могат да сигнализират на горещ телефон в МОСВ за нерегламентиран внос или производство в България.  

Търговските вериги и търговци, които си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена продуктова такса,ще бъдат глобени от  3 до 10 хиляди лева.

„След известно време ще се съберем, за да обсъдим дали компромисът, който постигнахме, е работещ” – каза министър Симеон Дянков.

Българинът ползва повече полиетиленови торби, отколкото германецът и австриецът, съобщиха от екоминистерството за Информационна Агенция Икономика.

262, 5 торбички / при средно тегло от 4 грама/ е употребил българинът , според Националния статистически институт по данни на производството за 2007 г.  

В Германия се използват едва 65 бройки на жител  годишно, а в Австралия – 161 броя на жител , в Ирландия – преди въвеждането на таксата са се падали по 328 брторбички на житер , годишно.

Проблем създават най-масовите торбички – т.нар. тип „потник” от HDPE, тъй като на практика те не се събират, за да бъдат рециклирани. Произвеждат се оптимално тънки, с параметри в диапазона на: дебелини 8 - 12 микрона, тегло 2 - 5 грама, товароносимост 1 - 5 кг. Вложените в тях ресурси и суровини са минимални и себестойността на една торбичка е максимално ниска – между 0.5 до 2 ст. на бр с ДДС. В момента въпреки въведената такса от 15 ст., търговците взимат максимално по 10 ст. на бройка или ги дават безплатно като екотаксата е включена предварително в цената на  стоката.

В  Париж има забрана за употреба на полиетиленови торбички за еднократна употреба от 2007 година. Във Великобритания от 2009 г.  пазарските торбички вече не се предлагат безплатно, като не се прави разлика дали са хартиени, или пластмасови. Позицията на британското правителство е, че независимо от какво е изработена, напълно неприемливо е да се използва еднократно една торбичка и да се захвърли. Със закон се налага данък върху торбички за еднократна употреба. Хартиените пликове са направени от възобновяеми източници, но тяхното производство, транспортирането им и рециклирането се нуждае от повече енергия. Там считат, че само с интензивни усилия на търговците на дребно, използването на торбички за еднократна употреба може реално да се намали.

На 4 март 2002 г. Ирландия въвежда данък от 0,15 € върху всяка бройка торбичка. Това довежда до снижаване с 90% използването на пластмасови торбички и засилва употребата на чанти за многократна употреба. Таксите се използват за еко-проекти. Търговците на дребно са принудени или да предлагат хартиени опаковки, или въобще да се откажат от опаковката. В супермаркетите обаче употребата на еднократни полиетиленови торби спира едва след въвеждането от 1 юли 2007 г. на данък от 0,22 €. Тогава супермаркетите се ориентирали към пликчета за многократна употреба, които се продават по 1,00 € според публикации от The Guardian.

В Белгия с декрет от 22 март 2007 г. се забраняват торбичките за еднократна употреба.

 Най-големият български производител на торби и чанти от различен пластмасов  материал, включително бързо разградим и хартия дава три препоръки за решаване на проблема с пластмасовите торбички:

Да се използват торбички и чанти за многократна употреба. Полиетиленовите торбички да се изхвърлят интелигетно – в жълтите контейнери за пластмасови отпадъци от опаковки или завързани с битов отпадък в обикновените общи контейнери и в краен случай да се ползват торбички от деграден, материал, който се разгражда за една две години, докато полиетиленът – за стотици години.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: поскъпване | Симеон Дянков | екотакса | Нона Караджова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини