Европейските банки искат отлагане на по-строгите правила

Финансовите институции на стария континент се притесняват от неравностойното положение, в което ще изпаднат спрямо конкурентите в САЩ

Европейките банки са поискали от Европейската комисия (ЕК) да отложи с една година въвеждането на по-строгите капиталови изисквания "Базел III", пише Reuters. Финансовите институции са поискали новите правила да влязат в сила от началото на 2014 г.

Целта на споразумението, постигнато на глобално ниво, е да се намери отговор на финансовата криза и да се прекъсне порочната връзка между банките и държавите. Едно от основните изисквания и най-голям проблем за финансовите институции е увеличаването на капиталовата адекватност от първи ред (Tier 1) от сегашните 7%, на 9%.

На 21 ноември от Европейската банкова федерация са изпратили писмо до еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние, с което официално се иска отлагане като основанието е, че банките от Европейския съюз (ЕС) биха били поставени в неизгодна позиция, ако въведат новите правила преди американските си конкуренти.

Преди две седмици регулаторните органи в САЩ решиха да отложат въвеждането на по-строгите изисквания към банките в страната. Според регулаторите отлагането се налага заради Дтвърде различните позиции", изразени от заинтересованите страни.

В своето становище европейските банки посочват, че те ще бъдат поставени в неравностойно положение спрямо конкурентите си в САЩ.

ДЩе приключим успешно преговорите между държавите и Европейския парламент през следващите няколко седмици и Мишел Барние ще потърси яснота от САЩ и ще предприеме действия за съгласуван подход между САЩ и ЕС. Нормите на Базел III са важни за силни и конкурентоспособни банки в Европа", изтъкна той.

Запитан доколко отлагането е възможно, говорителят отбеляза, че в момента най-важно е да бъдат приключени тристранните преговори между ЕК, държавите-членки на ЕС и ЕП, така че прилагането на правилата да започне в началото на 2013 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | Базел III | европейски банки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини