Меркел и Оланд нанасят "тежък удар" на британския премиер

Te отхвърлиха инициативата на Камерън за оценка на въздействието на законите и наредбите на ЕС над Великобритания и другите страни от евросъюза

14:58 02.04.2013

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън понесе тежък удар, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд отхвърлиха инициативата му за оценка на въздействието на законите и наредбите на ЕС над Великобритания и другите страни от Европейския съюз (ЕС), пише британският Guardian.

В знак за нарастващата изолация на Камерън в Европа след решението му да обещае референдум за британското членство в ЕС, Париж и Берлин съвместно решиха да бойкотират британския преглед на "баланса на компетенциите", допълва изданието.

Решението на Франция и Германия е сериозен неуспех за Камерън, който заяви в дългоочакваната си реч за ЕС през януари, че не трябва да се спестява нищо в прегледа на всяка област в законодателството на ЕС. В опит да демонстрира откритостта на подхода си, Великобритания изпрати писма до останалите 26 страни-членки, в които ги пита за мнението им за въздействието на законите на ЕС в различни области. Въпросите са от общия пазар до околната среда.

Писмата, които Париж и Берлин определиха като въпросници, бяха изпратени, след като външният министър Уилям Хейг даде начало на прегледа през юли 2012 г. Резултатите от прегледа се очакват поетапно от това лято. Франция и Германия, които заедно с Великобритания образуват "голямата тройка" на ЕС, обаче решиха да не се занимават с прегледа, защото го възприемат като политически мотивиран. Guardian се позовава на френски дипломат, който заявява че това е британско упражнение по вътрешна политика. "Заради това решихме, че няма да участваме", казва дипломатът.

Доколкото е известно, само няколко страни от ЕС са отговорили на писмата. Сред тях са Италия, която доскоро бе управлявана от експертното правителство на Марио Монти, и Швеция, чийто десноцентристки премиер Фредрик Рейнфелд е най-близкият съюзник на Камерън в ЕС.

Прегледът трябва да прецени дали Брюксел да не върне някои правомощия на националните власти, пише Financial Times. След дискусии на високо равнище между правителствата на Франция и Германия обаче, те решиха да не съдействат на британския преглед.

Започналата през юни инициатива бе бойкотирана и от повечето други страни от ЕС, отбелязва вестникът. Камерън се надява, че този "преглед на компетенциите", който е най-широкообхватният предприеман досега от някоя страна от ЕС, ще даде доказателствата, от които той се нуждае за предоговаряне на условията на британското членство в евросъюза, ако спечели изборите през 2015 г.

Премиерът разчиташе тази инициатива да предизвика общоевропейска преоценка на начина, по който правилата на Брюксел са засегнали националните правомощия. Франсоа Оланд и Ангела Меркел обаче заключиха, че това се прави по-скоро заради британски вътрешнополитически дебати за членството на страната в ЕС, а не е истински безпристрастен преглед на ситуацията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Guardian

Етикети: ЕС | Дейвид Камерън | Ангела Меркел | Франсоа Оланд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини